Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

Μόνο ως αδιανόητη μπορεί χαρακτηριστεί η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανταμοιβή  όσων βιομηχανιών μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

 «Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και επιτρέποντας τη ροή κεφαλαίων σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωσή τους» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός προτείνει οι επιβαρυμένοι Έλληνες πολίτες μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, να ανταμείβουν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες όταν αυτές χρησιμοποιούν λιγότερο φυσικό αέριο και άρα παράγουν λιγότερο.

Δηλαδή την «χασούρα» τους στην παραγωγή κα πώληση προϊόντων θα την καλύψουμε εμείς!

Αυτή είναι η πρώτη διαπίστωση έχει και άλλες: Ενεργοβόρες βιομηχανίες στην ΕΕ ποιες είναι; Η ιταλική, η η γαλλική και πρωτίστως η γερμανική.

Έτσι λοιπόν η πρόταση αποσκοπεί στο να «βοηθήσουμε» την «κακομοίρα» την Γερμανία, την χώρα που πάτησε στον «λαιμό» τους Έλληνες πολίτες στην δεκαετία των μνημονίων.

Είναι η ίδια η Γερμανία η οποία όταν ενέσκηψε η κρίση δανεισμού της χώρας μας δεν ήθελε να προχωρήσει η ΕΕ σε έκδοση ευρωομολόγου, διότι αυτό θα αποτελούσε «αμοιβαιοποίηση» του ελληνικού χρέους.

Δηλαδή, «οι ζημιές σας, δικές σας, οι ζημιές μας πάλι δικές σας».

Πρόκειται για γερμανικό θράσος: Οι ίδιοι άνθρωποι που έδειξαν τέτοια σκληρότητα απέναντι στους Ελληνες θέλουν τώρα την «αλληλεγγύη τους».

Εδώ αξίζει να προσθέσουμε ότι οι Γερμανοί έχουν ήδη προχωρήσει σε μία παρανομία.

Η κυβέρνηση Σολτς με τις επιλογές της έχει προκαλέσει μεγάλη ενεργειακή και οικονομική κρίση στην Γερμανία και όλα αυτά μέσα σε εφτά μήνες!

Αναγκάζεται μάλιστα να προχωρήσει σε σχέδιο διάσωσης της εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper, το οποίο και οριστικοποίησε όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς.
Η κυβέρνηση Σολτς παραβιάζει η ίδια τον όρο της συνθήκης της Λισσαβόνας  με βάση τον οποίο απαγορεύεται σε μία εθνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάσωση μίας επιχειρήσεις με μορφή επιδοτήσεων και δανείων καθώς θεωρείται «αθέμιτος ανταγωνισμός».

Να θυμίσουμε τις περιπτώσεις των ελληνικών αμυντικών εταιρειών οι οποίες είχαν παραγγελίες στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου αλλά δεν διέθεταν τα χρήματα για τις απαιτούμενες πρώτες ύλες και απαγορεύονταν (από τους Γερμανούς που δίναν και τις εντολές επί μνημονίων) στο ελληνικό κράτος να παρέμβει με δανειοδότηση (για να μπορέσουν να αγοραστούν οι πρώτες ύλες) με αποτέλεσμα να χάσουν στο τέλος δουλειές μεγάλης αξίας.

Όλοι ξέρουμε το κόστος που αποκόμισε η ελληνική οικονομία από αυτή την πολιτική.

Τώρα οι Γερμανοί την παραβιάζουν και δεν τρέχει… τίποτα. Φαίνεται πως για την Γερμανία ισχύουν άλλοι κανόνες από ότι για την Ελλάδα.

Προφανώς, έχουν ξεχάσει στην ελληνκή κυβέρνηση τι γνώμη έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων για τους Γερμανούς.

Συγκεκριμένα ο Κ.Μητσοτάκης είπε:

«Οι αγορές ενέργειας έχουν θεσπίσει εργαλεία που τους επιτρέπουν να πληρώνουν τους χρήστες προκειμένου να μην καταναλώνουν ενέργεια, όταν αυτό ωφελεί το σύστημα στο σύνολό του.

Ο μηχανισμός που προτείνω θα ήταν πιο ευρύς. […] Για να λειτουργήσει, αυτό το εργαλείο θα συνδύαζε στοιχεία από τον σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας -το πότε, πόσο, για πόσο καιρό- και έναν τρόπο να αποζημιωθεί δίκαια η βιομηχανία.

Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και επιτρέποντας τη ροή κεφαλαίων σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωσή τους».

Έτσι αιτιολογείται και η συμφωνία για «οικειοθελή μείωση κατανάλωσης ενέργειας». Η Γερμανία (όπως και η Ιταλία και η Γαλλία) θα μπορούν να την μειώσουν χωρίς να «χάσουν».

Πηγή : https://www.pronews.gr