-Υπάρχει η συνταγματικά κατοχυρωμένη ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ως σεβασμός στη λαϊκή βούληση και κυριαρχία η οποία αναδεικνύει ένα κόμμα πρώτο σε ψήφους. Το Σύνταγμα προβλέπει διαδικασίες διερευνητικών εντολών αλλά η αρχή παραμένει ισχυρή.

-Υπάρχει η πολιτικά καταγραφόμενη ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ως κοινοβουλευτική και κομματική πραγματικότητα η οποία μπορεί να ανατραπεί ή να αμφισβητηθεί. Η ψήφος εμπιστοσύνης συνιστά ένα κλασικό παράδειγμα.

-Υπάρχει η κοινωνικά στηριζόμενη ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ως συναινετική ευρεία νομιμοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων η οποία συχνά δεν είναι μετρήσιμη αλλά πρέπει να συνεκτιμάται από τους πολιτικούς.

-Υπάρχει η μιντιακά κατασκευαζόμενη ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ως διαπλεκόμενο προϊόν ειδικού κερδώου σκοπού το οποίο σερβίρεται κατά περίσταση και σε διαφορετικό πιάτο (λαϊκό, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό κλπ).

-Υπάρχει και η ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ή της συνείδησης ώς συνέπεια με τον εαυτό σου, ως υπαρξιακή επιλογή που δεν στοχεύει στο να τραυματίσει κανέναν άλλο (σύντροφο, φίλο, φορέα) ή να αυτό-ναρκισσεύεται ως αριστερή και γνήσια αλλά που δεν θέλει να αφήσει να κοπεί το νήμα των ονείρων μας.

Γιάννης Πανούσης