Τραυματίας μετά από επίθεση χθες στην Καμπούλ | AP Photo/Massoud Hossaini

Από κύμα βίας, καθυστερήσεις και διακοπές σημαδεύτηκε η χθεσινή ημέρα των βουλευτικών εκλογών στο Αφγανιστάν, καθώς τουλάχιστον 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους 27 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους και 100 άλλοι τραυματίστηκαν από σχεδόν 200 επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ένοπλοι επιτέθηκαν σε τουλάχιστον πέντε εκλογικά τμήματα, πάνω από 70 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν, άγνωστος αριθμός αυτοσχέδιων μηχανισμών εξερράγη κι ένας καμικάζι ανατινάχτηκε το Σάββατο στην Καμπούλ.

Το χάος που προκλήθηκε εμπόδισε πολλούς πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν, ενώ άλλοι αψήφησαν τα επεισόδια και προσήλθαν στις κάλπες.

Σε εξέλιξη η διαδικασία σε 401 εκλογικά τμήματα της χώρας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ενώ η διαδικασία πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού 401 εκλογικά τμήματα (45 από αυτά Καμπούλ) δεν μπόρεσαν να ανοίξουν το Σάββατο αλλά σήμερα το πρωί εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων.

Μεταξύ άλλων λάθος εκλογικοί κατάλογοι, έλλειψη εκλογικών αντιπροσώπων ή υπαλλήλων, βλάβες τερματικών ή αδυναμία του προσωπικού να χειριστεί τα μηχανήματα για την αναγνώριση «βιομετρικών δεδομένων» με στόχο να μην γίνουν απάτες με τα στοιχεία των εκλογέων.

«Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, εγκαταστήσαμε ένα σύστημα βιομετρικής επαλήθευσης. Αυτό αποφασίστηκε πολύ αργά και δεν προχωρήσαμε σε έναν ελάχιστο αριθμό εκπαιδεύσεων. Τα προβλήματα ήταν αναπόφευκτα», εξήγησε ο επικεφαλής της Επιτροπής, Άμπντουλ Μπάντι Σαγιάντ.

Επίσης, η ψηφοφορία στην Κανταχάρ εχει αναβληθεί ως το προσεχές Σάββατο, έπειτα από επίθεση των Ταλιμπάν την Πέμπτη που αποδεκάτισε το επιτελείο των υπηρεσιών ασφαλείας της επαρχίας.

Περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες από τα 8,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψήφισαν χθες στα 4.500 εκλογικά τμήματα που άνοιξαν, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, που οργάνωσε τη διαδικασία.

Μαζί με τους ψηφοφόρους που αναμένεται να προσέλθουν σήμερα, η συμμετοχή αναμένεται να φτάσει τα 5 εκατομμύρια. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι ψήφισαν στην Καμπούλ, όπου ο πληθυσμός ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια.

Ικανοποίηση κυβέρνησης και ΟΗΕ παρά την αμαύρωση της ψηφοφορίας

Παρόλα αυτά, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αχτάρ Μοχάμαντ Ιμπραχίμι, σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι σε αυτές τις εκλογές έγιναν κατά «50% λιγότερες επιθέσεις από ό,τι στις προεδρικές εκλογές το 2014», όταν «είχαν καταγραφεί πάνω από 400 συμβάντα» αυτής της φύσης.

Η αποστολή αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν ανέφερε πως είναι «ενθαρρυμένη από τον μεγάλο αριθμό Αφγανών» που πήγαν στα εκλογικά τμήματα «για να ακουστεί η φωνή τους», υπενθυμίζοντας πως αυτές είναι «οι πρώτες εκλογές που οργάνωσαν εξ ολοκλήρου οι αφγανικές αρχές μετά το 2001» και την αμερικανική στρατιωτική εισβολή που ανέτρεψε το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Πάντως ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ο οποίος το πρωί προέτρεψε για άλλη μια φορά τους πολίτες να «απόσχουν από τη συμμετοχή» σε αυτό το «θέατρο» ώστε να «προστατεύσουν τη ζωή τους», έκανε από την πλευρά του λόγο για «407 επιθέσεις» της οργάνωσης, που είχαν αποτέλεσμα, κατ’ αυτόν, να «αποτύχουν οι εκλογές».

Ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι θέλησε να δείξει τον δρόμο ψηφίζοντας με το που άνοιξαν οι κάλπες, στις 07:00, και προτρέποντας τους συμπατριώτες του να πάνε να ψηφίσουν. Μοιάζοντας να ανταποκρίνονται στην έκκλησή του, οι ψηφοφόροι σχημάτισαν μεγάλες ουρές αναμονής στην πρωτεύουσα και αλλού.

Όμως, η αναμονή τους οφειλόταν επίσης από τις πολλές δυσλειτουργίες, κυρίως των τερματικών για την επαλήθευση των στοιχείων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία των ψηφοφόρων, που εγκαταστάθηκαν την τελευταία στιγμή και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης του Γάνι, ο Αμπντούλα Αμπντούλα, χρειάστηκε να περιμένει 45 λεπτά για να μπορέσει να ψηφίσει.

Οι εκλογές χαρακτηρίζονταν από αρκετούς παρατηρητές κρίσιμη δοκιμασία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019 στο Αφγανιστάν και σημαντικό βήμα ενόψει μιας συνόδου του ΟΗΕ αφιερωμένης στη χώρα αυτή τον Νοέμβριο στη Γενεύη, όπου η κυβέρνηση θα κληθεί να επιδείξει τις προόδους που σημείωσε στην εμπέδωση «της δημοκρατικής διαδικασίας».

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο σε επιθέσεις που συνδέονταν με τη χθεσινή διαδικασία και τουλάχιστον 10 υποψήφιοι δολοφονήθηκαν.

* Τα αποτελέσματα για τη σύνθεση της νέας Βουλής των 250 εδρών, που διεκδικούν πάνω από 2.500 υποψήφιοι, θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα στις 10 Νοεμβρίου.

Via : www.efsyn.gr