Δελτίο τύπου 24/03/2016

Θέμα : TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων)

Διαφάνεια2

Με αφορμή τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) και την CETA (Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία, μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά), καθίσταται αναγκαίο να επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό. Οι συμφωνίες αυτές, εάν δεν αποτραπούν θα έχουν καθοριστική σημασία για την ζωή των πολιτών σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 80 χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το δύο τρίτα του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ουσιώδες συστατικό των συμφωνιών αποτελεί ο ISDS ( μηχανισμός για την επίλυση διαφορών μεταξύ ξένων επενδυτών και κρατών), o οποίος επί της ουσίας δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες να διαμορφώνουν αποφασιστικά την οικονομική πολιτική των χωρών, υποβαθμίζοντας ακόμη περαιτέρω την πολιτική εξουσία και την μετατρέπει σε θεραπανίδα των παγκοσμιοποιημένων αγορών.

Οι έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών ανάγκασαν τους υπευθύνους των διαπραγματεύσεων της CETA, , όπου η συμφωνία είναι έτοιμη να υπογραφεί, να ανακοινώσουν ότι θα επανεξετάσουν κάποια σημεία της. Αυτό αποτελεί μεν μια πρώτη νίκη των δυνάμεων που αντιτίθενται στις συμφωνίες, όμως το μόνο που φαίνεται ικανό να αποτρέψει την τελική εφαρμογή τους είναι η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων.

Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και να ακολουθήσει σταθερή πολιτική στάση ενάντια σε αυτές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μέσω των ευρωβουλευτών της και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Καλούμε επίσης όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς που αντιτίθενται στις συμφωνίες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για κινητοποίηση των πολιτών και για την συλλογή υπογραφών για την διενέργεια δημοψηφισμάτων, που αποτελούν και τον μόνο τρόπο να εκφρασθεί η βούληση των πολιτών.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη CETA και για την TTIP και την ψήφισή τους, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω αποδυνάμωση της πολιτικής και να προστατευθούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών.