Για επιμονή της κυβέρνησης «να προσθέσει κι άλλο ένα βάρος στο φορτίο που σηκώνουν οι καλλιτέχνες» έκανε λόγο το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια Λυκείου.

Την υποστήριξή του στις διαμαρτυρίες των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της «συγκρότησης δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια».

«Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και τη γενική κατακραυγή, υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει συνάντηση των εκπροσώπων της από τα τρία Υπουργεία -Εσωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας- με αντιπροσωπεία των καλλιτεχνικών σωματείων και του συλλόγου σπουδαστών.

Στη μαραθώνια συζήτηση που επακολούθησε και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δίκαιη οργή καλλιτεχνών και σπουδαστών η κυβέρνηση εμφανίστηκε σαν να ακούει για πρώτη φορά τα εδώ και χρόνια διατυπωμένα και κατατεθειμένα αιτήματα των φορέων τους. Στην ουσία επιβεβαίωσε την επιμονή της να προσθέσει κι άλλο ένα βάρος στο φορτίο που σηκώνουν οι καλλιτέχνες από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μια πολιτική που

α) διαιωνίζει το αίσχος της εμπορευματοποιημένης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τα δυσβάστακτα δίδακτρα και το ανομοιογενές περιεχόμενο και

β) διασφαλίζει, αντί για τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, τα συμφέροντα εκείνων που εκμεταλλεύονται την εργατική τους δύναμη. Αυτοί είναι οι μόνοι ωφελημένοι από τα υποβαθμισμένα πτυχία και την κακοπληρωμένη εργασία των καλλιτεχνών.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το συμπέρασμα πως η μόνη γλώσσα που ακούει η κυβέρνηση είναι η γλώσσα των αγώνων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών χρειάζεται τώρα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά να συνεχίσουν τον συλλογικό αγώνα τους διεκδικώντας:

  • Άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος 85/22. Καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών σε κατηγορία Δ.Ε. από την Τ.Ε. που είναι σήμερα.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.
  • Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών. Η μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάγεται ούτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ούτε στα ΙΕΚ. Σύγχρονη και υπερώριμη απαίτηση είναι να γίνει αποκλειστικά Ανώτατη».

Πηγή : https://www.news247.gr