Μετά το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, επόμενος σταθμός Αθήνα. Ο λόγος για το 2ο Διεθνές Φόρουμ για το Συνεταιριστικό Δίκαιο που θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα το τριήμερο 26-28 Σεπτεμβρίου, τη διεξαγωγή του οποίου επέβαλε η επιτυχία του Φόρουμ στο Μοντεβιδέο το 2016, οπότε και αποφασίστηκε να διεξάγεται ανά διετία αυτή η διεθνής συνάντηση.

Με θέμα «Συνεταιριστικό Δίκαιο και Συνεταιριστικές Αρχές», στις τριήμερες εργασίες του δεν θα γίνει απλώς μια επισκόπηση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνεταιριστικών αρχών και της σημασίας τους. Αλλά θα διερευνηθούν οι δυνατότητες έρευνας και εκπαίδευσης τόσο στις συνεταιριστικές αρχές όσο και στον τομέα του συνεταιριστικού δικαίου, ενώ θα υπάρξει και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τους συνεταιρισμούς από εμπειρογνώμονες, νομικούς και οικονομολόγους από διάφορες χώρες.

Παράλληλα, την Τετάρτη το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ένα ενδιαφέρον εργαστήριο για φοιτητές και δικηγόρους, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση Φοιτητών Νομικής.

Το Φόρουμ διοργανώνεται από τη Διεθνή Κοινότητα Νομικών των Συνεταιρισμών IUS Cooperativum, τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία (International Co-operative Alliance-ICA) και δύο έγκριτους ελληνικούς θεσμούς: το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας «UnivSSE Coop». Θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Τζωρτζ 4 – πλατεία Κάνιγγος και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν διεθνείς προσωπικότητες του συνεταιριστικού κινήματος, εκπρόσωποι διεθνών και εθνικών οργανισμών και ακαδημαϊκοί, ενώ κατά την έναρξη του Φόρουμ θα απευθύνουν χαιρετισμό η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, και ο Μπρούνο Ρόελαντς, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας, και θα διαβαστεί μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο συνεταιριστικό δίκαιο και η νομική σημασία των συνεταιριστικών αρχών, η συμμετοχή των μελών στις οικονομικές δραστηριότητες του συνεταιρισμού ως ουσιαστικό στοιχείο της ταυτότητάς τους, η αρχή του δημοκρατικού ελέγχου από τα μέλη του συνεταιρισμού, η διαλεκτική συνεταιριστικών αρχών και οικονομικής δομής για τη βελτίωση των ρυθμίσεων και την ανάπτυξη, η διάσταση του φύλου στο συνεταιριστικό κίνημα, περιπτώσεις που η νομοθεσία βοήθησε την ανάπτυξη του συνεταιριστικού τομέα ή αντίθετα λειτούργησε αποτρεπτικά στην άνθησή του, πώς επιδρούν οι συνεταιριστικές αρχές σε άλλους κλάδους του δικαίου, περιλαμβάνονται ανάμεσα στις θεματικές που θα συζητηθούν στη συνάντηση.

Κι ακόμη θα υπάρξουν συνεδρίες για το συνεταιριστικό δίκαιο στους διάφορους τομείς της οικονομίας αλλά και για τη θέση του σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκοσμιοποίηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η ενότητα όπου θα παρουσιαστεί η ελληνική θέση για το πώς οι συνεταιρισμοί και το σχετικό δίκαιο εντάσσονται στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, αλλά και για την εναρμόνιση και ενοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, καθώς ήδη υπάρχει ανάλογη πρόταση σχεδίου νόμου, την οποία έχει επεξεργαστεί το Βρετανικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του έργου που ανέλαβε με βάση τα μνημόνια για την Τεχνική Υποστήριξη της Ελλάδας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Via : www.efsyn.gr