Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

του Σταύρου Μπούρπουλα *

Στις επί της ουσίας Δημοκρατικές χώρες, η κάθοδος στις εκλογές κάθε λογής φασιστικών κομμάτων και σχηματισμών δεν μπορεί να απαγορεύεται με αμφιλεγόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα κόμματα που πιστεύουν και το αποδεικνύουν στο δημοκρατικό πολίτευμα,μεριμνούν δια των πολιτικών τους ,να εκλείψουν οι λόγοι που ένα τμήμα πολιτών-ψηφοφόρων στρέφεται στην φασιστική ακροδεξιά και τις συμμορίες που αυτή έχει υπό την αιγίδα της.

Η φτώχεια ,η αδικία,οι ανισότητες,το ελλειμματικό και ταξικό σύστημα υγείας ,ο κοινωνικός αποκλεισμός ,η ακρίβεια, η επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλές άλλες παρόμοιες αιτίες ,στρέφουν σημαντικό τμήμα της κοινωνίας σε αυτά τα εγκληματικής δράσης μορφώματα που φέρουν το μανδύα πολιτικών σχηματισμών και διεκδικούν θέση στο κοινοβούλιο.

Το βέβαιο και αποδεδειγμένο διαχρονικά , είναι ότι καμία δεξιά κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να δώσει τέτοιες λύσεις στην κοινωνία ώστε να αποτρέψει μέρος της να συνταχθεί με φασιστικά ,φιλοβασιλικά και ακροδεξιά κόμματα.

Μην λησμονούμε βέβαια ότι ένα τμήμα της κοινωνίας είναι ενταγμένο παραδοσιακά σε αυτούς τους χώρους. Επίγονοι δοσίλογων,χουντοβασιλικών, μαυραγοριτών κλπ.,υπάρχουν και είναι και αυτή μια παράμετρος.

Θα είναι εγκληματική πολιτικά, η υποστήριξη από την δημοκρατική αντιπολίτευση ,τυχόν νομοθετικής πρότασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τεχνητό αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη και των ομοίων του.
Νερό στο μύλο τους θα ρίξει , θα συσπειρώσει και ενδεχομένως θα τους επαναφέρει στα έδρανα της Βουλής.

Το φαινόμενο της επανάκαμψης της φασιστικής ,φιλοχουντικής και φιλοβασιλικής ακροδεξιάς που από τα μνημόνια και μετά θέριεψε και έπαιξε ρόλο μέχρι τις προηγούμενες εκλογές, αντιμετωπίζεται μόνο με πολιτικές εξάλειψης των αιτιών που συνέβαλαν ώστε να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο.

* Ο Σταύρος Μπούρπουλας είναι οικονομολόγος