Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος - Συντελεστές

Τον Αύγουστο του 2021 ο Θεοδόσης Κ. έβλεπε Ολυμπιακούς στην τηλεόραση, όταν το πρόγραμμα διακόπηκε από μια είδηση-φαρμάκι: «Φωτιά στη Βαρυμπόμπη». Θα μπορούσε να εμπιστευτεί την «εξαιρετικά προετοιμασμένη» κρατική μηχανή και να μείνει στον καναπέ του. Έτσι κάνουμε οι περισσότεροι. Αυτός όμως όχι. Έσπευσε να βοηθήσει. Εθελοντής πυροσβέστης. Και βρέθηκε κατηγορούμενος σαν εμπρηστής. Και φυλακίστηκε. Άδικα των αδίκων. Επειδή η Αστυνομία έπρεπε να επιδείξει έργο. Εφιαλτικά πράματα. Καφκικά. Στη ζωή, όχι στη λογοτεχνία. Στους έντεκα μήνες ο Θεοδόσης αθωώθηκε. Αλλά το Κράτος δεν λογοδότησε. Δεν το συνηθίζει. Γιατί είναι πρώτα Κράτος και μετά Δικαίου.

 Εντεκα μήνες; Οχι. Ο ληστεμένος χρόνος πολλαπλασιάζεται. Διογκώνεται. Σαν καρκίνος. Μπορούμε να ρωτήσουμε και τον Αλέξανδρο Μ., τον «Ινδιάνο». Που φυλακίστηκε εφτά μήνες. Αδικα. Η Αστυνομία, για να επιδείξει έργο, τον «εντόπισε» στη Νέα Σμύρνη, τάχα να πρωτοστατεί σε επεισόδια, τον Μάρτιο του 2021, την ώρα που ο άνθρωπος έπαιζε μπάσκετ στα δυτικά προάστια. Το Κράτος; Δεν λογοδότησε. Πολύ δεν θα πήγαινε για έναν «Ινδιάνο»;

Αλήθεια, αξιότιμε κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρώην ΠΡΟΠΟ, από τις 18.12.2019 έως τις 10.11.2022 πόσοι μήνες είναι; Σωστά, 35. Περίπου τρία χρόνια έμεινε σε ομηρία, εξαιτίας του μεγαλειώδους φιάσκου σας, η οικογένεια του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ: αυτός, η σύζυγός του η Ερση και οι δύο γιοι τους. Η Αστυνομία, αντιδημοκρατικά εμπνευσμένη από την πολιτική της ηγεσία, όχι μόνο αυθαιρέτησε, όχι μόνο μπούκαρε στο ινδαραίικο σπίτι, στο Κουκάκι, κι έδειρε τους ενοίκους του με τα ρόπαλα και με τη γλώσσα (οι σεξιστικές βρισιές, οχετός σωστός, δεν τεκμηριώνουν μαγκιά, ανάγκη παιδείας δηλώνουν, αν όχι ψυχανάλυσης), αλλά σκευώρησε με ανήθικο πείσμα για να αναποδογυρίσει την ευτυχώς καταγραμμένη εικόνα των γεγονότων. Για να πείσει δηλαδή, με τη συνδρομή πρόθυμων φιλοκυβερνητικών δημοσιογράφων, ότι ο Δημήτρης Ινδαρές δεν έφαγε το ξύλο της αρκούδας, αλλά, σαν κράμα Ράμπο και Αχιλλέα-Μπραντ Πιτ, καταχέρισε και αφόπλισε τους ρόμποκοπ εισβολείς.

Οι Ινδαρέδες υπήρξαν θύματα τυφλής, ωμής και αυθαίρετης αστυνομικής βίας, σωστά το είπε η εισαγγελέας. Το Κράτος όμως; Θα λογοδοτήσει; Μπα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αγραναπαύεται, σαν «πολύτιμη εφεδρεία». Και ο κ. Γεωργιάδης, που τότε φώναζε ότι «έχουμε μακράν την πιο ήπια και απαλή Αστυνομία της Δύσης», τώρα γεμίζει με ψέματα άλλο καλάθι: του νοικοκύρη.