του Γιώργου Γιώτη *

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 13 Νοεμβρίου 1850, γεννήθηκε ο μυθιστοριογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος, μουσικός και ταξιδιωτικός συγγραφέας Robert Louis Stevenson. Ίσως το πιο διάσημο βιβλίο του είναι το «Το νησί των θησαυρών»
Επίσης σαν σήμερα, στις 13 Νοεμβρίου του 1792, γεννήθηκε κι ο Άγγλος τυχοδιώκτης και συγγραφέας Εδουάρδος Ιωάννης Τρελόνι (Edward John Trelawny) .
Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά ο αξιοσέβαστος λόρδος Τρελόνι του βιβλίου του Στίβενσον «Το νησί των θησαυρών» ήταν πραγματικό πρόσωπο.
Ο Τρελόνι υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου στη Ρούμελη. Ήταν επίσης φίλος του Λόρδου Βύρωνα και ήρθε μαζί του στην Ελλάδα (όχι ότι είχε καμιά φιλελληνική διάθεση αλλά για περιπέτεια). Το Νοέμβριο του 1823 (δεν ξέρω αν ήταν στις 13) γνώρισε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και γοητεύτηκε από την προσωπικότητά του. Έγινε πρωτοπαλίκαρό του τον ακολούθησε παντού και του έμεινε πιστός ως το τέλος. Μάλιστα παντρεύτηκε την 13άχρονη (!) ετεροθαλή αδελφή του Οδυσσέα, Ταρσίτσα Καμένου.
Το 1826 απέκτησε κι ένα παιδί μαζί της, αλλά το ζευγάρι δεν τα πήγαινε καλά. Οι τσακωμοί τους ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ο τρελο-Τρελόνι σε κάποια στιγμή της έκοψε τα μαλλιά και την έκλεισε σε μοναστήρι. Μετά από λίγους μήνες της έστειλε σε ένα κιβώτιο την σωρό της κόρης τους που είχε στο μεταξύ πεθάνει.
Πίνακας: Ο «απερίσκεπτος μαχητής» του Τέρνερ -1838
Μπορεί να είναι εικαστικό
*Fact Checker στα Ellinika Hoaxes