Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι θα ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα προκηρύξει εκλογές, εάν δεν κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης | Angelo Carconi/ANSA via AP

Συντάκτης: efsyn.gr

Σε νέες κάλπες θα οδηγήσει την Ιταλία το φθινόπωρο, εάν δεν κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ο Κάρλος Κοταρέλι, ο οποίος έλαβε σήμερα (Δευτέρα) την εντολή σχηματισμού ουδέτερης κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, κατά τη συνάντησή τους στο μέγαρο Κυρηνάλιο.

Ήδη ακούγονται τα πρώτα ονόματα για το υπουργικό συμβούλιο, όπως αυτό του δικαστικού Αλεσάντρο Πάτζνο, προέδρου του Συμβουλίου του Κράτους που έχει συνεργαστεί με προηγούμενες κυβερνήσεις, του Ραφαέλε Καντόνε, προέδρου της Αρχής κατά της διαφθοράς, και της δικηγόρου Πάολα Σεβερίνο, πρώην υπουργού υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μόντι.

Όμως, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια, έχουν πει «όχι» καταγγέλλοντας την απόφαση του Ματαρέλα. Την Κυριακή, ο υποψήφιος της λαϊκίστικης συμμαχίας, Τζουζέπε Κόντε, επέστρεψε την εντολή στον Ιταλό πρόεδρο, ο οποίος δεν αποδέχτηκε τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Το επιχείρημα της ακροδεξιάς Λέγκα είναι ότι ο 81χρονος πρώην υπουργός δεν επρόκειτο να επιδιώξει έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά θα στήριξε τις ιταλικές θέσεις στην Ευρώπη. Ο γραμματέας του κόμματος υποστήριξε ότι ο Σαβόνα, ως υπουργός οικονομικών, θα μας εγγυούταν άριστα αποτελέσματα στην Ευρώπη, κανένας άλλος δεν θα είχε τόση επιτυχία».

Ο Σαλβίνι μιλώντας για το ενδεχόμενο νέων καλπών δεν απέκλεισε προεκλογική συνεργασία μεταξύ της Λέγκας και τον Πέντε Αστέρων διαψεύδοντας ότι είχε αποφασίσει από την αρχή να σπάσει την συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια για να πάει στις κάλπες. Σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις τόνισε το εξής: «Θέλω να καταλάβω τις κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να δω ποιος θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση του Κάρλο Κοταρέλι».

Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και θιασώτης της δημοσιονομικής λιτότητας

O τεχνοκράτης Κοταρέλι έχει εργαστεί 25 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έξι χρόνια στην Τράπεζα της Ιταλίας. Θεωρείται ένθερμος θιασώτης της δημοσιονομικής λιτότητας.

Στο ΔΝΤ είχε επιτελική θέση στη σύνταξη της έκθεσης που αναλύει την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας μεγάλων χωρών του πλανήτη. Επονομαζόταν «ο κύριος Ψαλίδι» για τον ρόλο του στη μείωση των δημόσιων δαπανών το 2013-2014.

Έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ πρόσφατα εκφράσθηκε αρνητικά σχετικά με την συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, υπογραμμίζοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμά τους θα προκαλούσε αύξηση του δημοσίου ελλείμματος».

 

ΑP Photo

ΑP Photo

Το 2013, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα του ζήτησε να υποδείξει με ποιο τρόπο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, περικόπτοντας σειρά άχρηστων δαπανών. Το σχέδιό του, όμως, δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή. Από το 2017 είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Ο Κοταρέλι δήλωσε πως έχει στόχο να ετοιμάσει και να φέρει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2019 πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές του 2019, πρόσθεσε όμως πως, αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα αρκεσθεί να διαχειρισθεί τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν «μετά τον Αύγουστο».

Ο Ντι Μάιο θεωρεί τον Κοταρέλι «έναν απ’ αυτούς τους ειδικούς που μας κάνουν μαθήματα και μας εξουθένωσαν με τις περικοπές τους στην υγεία, την παιδεία, τη γεωργία…».

Η ακροδεξιά προειδοποιεί τον Μπερλουσκόνι

«Εάν η Φόρτσα Ιτάλια κι ο Μπερλουσκόνι υπερψηφίσουν ή απόσχουν από τη ψηφοφορία για μία κυβέρνηση Κοταρέλλι είναι σαφές για μένα ότι η κεντροδεξιά συμμαχία θα διαλυθεί» τόνισε παράλληλα ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά στέλνοντας μήνυμα στον Καβαλιέρε.

«Χθες δεν μίλησα με τον Μπερλουσκόνι, αλλά διάβασα την ανακοίνωσή του, η οποία κατέληγε ότι οι αποταμιεύσεις των Ιταλών είναι ασφαλείς. Εάν δεν έβλεπα στο τέλος την υπογραφή του Μπερλουσκόνι θα νόμιζα ότι είναι δήλωση του Ρέντσι. Τώρα φτάνει ο  Κοταρέλι και θα δούμε αν θα κρατήσει η συμμαχία» δήλωσε ο Σαλβίνι.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Φόρτσα Ιτάλια διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται για να ψηφίσει τον Κοταρέλλι . «Η κεντροδεξιά πρέπει να είναι ενωμένη, αλλιώς δεν είναι κεντροδεξιά. Η παρούσα Βουλή λέει με σαφήνεια ότι μία κυβέρνηση υπό τον Κοταρέλλι δεν θα έχει ποτέ πλειοψηφία.

Η  Φόρτσα Ιτάλια κι όλη η κεντροδεξιά δεν θα δώσει τη ψήφο της σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών.Το ίδιο δεν πρόκειται να κάνουν και τα Πέντε Αστερία. Επομένως θα πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σε νέες εκλογές οδηγεί το αδιέξοδο

Έτσι, φαίνεται δύσκολο ο Κοταρέλι να λάβει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχούν οι βουλευτές της Λέγκας και των Πεντάστερων, και επομένως θα του ανατεθεί μόνο η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή νέων εκλογών.

Η ημερομηνία της ψηφοφορίας θα καθοριστεί από τον Ματαρέλα σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι νέες εκλογές είναι ο μόνος δρόμος και μπορεί να πραγματοποιηθούν στην αρχή Σεπτεμβρίου ή μέσα στο φθινόπωρο.

Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν πλέον τη Λέγκα γύρω στο 22% των προθέσεων ψήφου ενώ οι άλλοι σχηματισμοί παραμένουν στα επίπεδά τους του Μαρτίου. Όμως δεν είναι βέβαιο πως ο συνασπισμός της δεξιάς θα επιβιώσει της πολιτικής κρίσης.

Το αδιέξοδο είναι καρπός, μεταξύ άλλων, του εκλογικού νόμου, ο οποίος εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναλογική αντιπροσώπευση, πράγμα που δημιουργεί ζητήματα σε ένα πολιτικό τοπίο χωρισμένο στα τρία στρατόπεδα.

«Αν επιστρέψουμε τώρα στις κάλπες με τον ίδιο εκλογικό νόμο, θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα», προειδοποίησε χθες η πρόεδρος της Γερουσίας Μαρία Ελιζαμπέτα Αλμπέρτι Καζελάτι.

Νευρικές οι αγορές λόγω της αστάθειας

Στο μεταξύ, ενώ το πρωί το χρηματιστήριο του Μιλάνο άνοιξε με θετικό πρόσημο μετά το «όχι» του Ιταλού προέδρου, στη συνέχεια άρχισε να πέφτει. Ίδια ήταν η τάση και στα spreads των κρατικών ομολόγων: έκαναν άλμα γύρω στις 230 μονάδες, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο 2013.

Και το Χρηματιστήριο του Παρισιού άνοιξε με άνοδο, μετά την απόρριψη του Σαβόνα από τον Ματαρέλα, ενώ την Παρασκευή είχε κλείσει με πτώση.

Η νευρικότητα στις αγορές δεν πρόκειται να υποχωρήσει εκτιμούν αναλυτές, που θεωρούν ότι η αστάθεια αυτή θα παραμείνει μέχρι να αποσαφηνιστεί η πολιτική κατάσταση δεδομένου ότι οι αγορές έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται να υπάρχει άμεση λύση.

Via : www.efsyn.gr