Η κρίση στην Ευρωζώνη βρίσκεται στον ορίζοντα, εκτιμά το βρετανικό περιοδικό Economist, χαρακτηρίζοντας «αυταπάτη» τα στοιχεία που έδειχναν αναστροφή του οικονομικού κλίματος.

«Ήταν μια αυταπάτη. Τις τελευταίες εβδομάδες οι χώρες της ευρωζώνης μπάζουν και πάλι νερό. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης έμεινε στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο: Η Ιταλία επέστρεψε σε ύφεση, το γαλλικό ΑΕΠ έμεινε στάσιμο, ενώ ακόμη και η ισχυρή Γερμανία είδε μεγάλη πτώση στο ΑΕΠ της» διαπιστώνει ο Economist.

Προβλέπει δε, ότι «Το τρίτο τρίμηνο δεν αναμένεται καλύτερο, εν μέρει εξαιτίας των επιπτώσεων από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει πέσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 0,4%, δημιουργώντας φόβους ότι η ευρωζώνη μπορεί να πέσει στην παγίδα του αποπληθωρισμού».

Το βρετανικό περιοδικό τονίζει ότι αυτό που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια ως κρίση τραπεζών και χρέους, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κρίση ανάπτυξης, η οποία αγκαλιάζει πλέον τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Η Γερμανία ταλαντεύεται στην κόψη της ύφεσης. Η Γαλλία βυθίζεται στην στασιμότητα. Το ΑΕΠ της Ιταλίας βρίσκεται ελάχιστα πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν, όταν μπήκε στην ευρωζώνη πριν από 15 χρόνια» αναφέρει το δημοσίευμα.

Μεταξύ των αιτίων της συνεχιζόμενης κρίσης, επισημαίνει ότι παρά τις προσπάθειες του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, «το νομισματικό και δημοσιονομικό πλαίσιο είναι τόσο ασφυκτικό -στραγγαλίζοντας την ανάπτυξη- που κάνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις ακόμη πιο δύσκολες».

Via : www.avgi.gr