Γιάννης Πανούσης

Βόηθα να κρατήσουμε το μάτι καθαρό

Για τον εχθρό και για το φίλο

Φοίβος Σταυρίδης, Απομυθοποίηση

Όλοι καταγγέλλουν βροντόφωνα τη διαπλοκή των μεγάλων συμφερόντων (Siemens, Media κ.λπ.), αλλά μιλάνε πολύ σιγανά για τη διαπλοκή της παρέας (σωματείου, ποδοσφαιρικής ομάδας κ.λπ.). Όλοι θέλουν να συλληφθούν οι καταχραστές της δημόσιας περιουσίας (λαμόγια, επίορκοι κ.ά.), αλλά δικαιολογούν και υπερασπίζονται την παράνομη δράση «οικογενειών» και ενδιάμεσων ομάδων πίεσης (ρουσφέτια φίλων, επιρροές αναξιοκρατικού χαρακτήρα κ.ά.). Η ανοχή ή και διακριτική κατά περίπτωση ηθική αξιολόγηση των πολιτών στη διαφθορά, λειτουργεί ως πλυντήριο συνειδήσεων.

Τα πολλαπλά και πολυεπίπεδα δίχτυα των πελατειακών σχέσεων, εξαπλώνονται σε όλο το σώμα της διοίκησης και της κοινωνίας. Τα αόρατα νήματα της τοπικής, πανεπιστημιακής, εκκλησιαστικής εξουσίας, δημιουργούν έναν παράλληλο με το πολιτικό σύστημα, άτυπο μηχανισμό εξυπηρετήσεων των «δικών μας».

Και το χειρότερο. Ενώ οι μεγάλοι παίκτες – όταν συλλαμβάνονται – επικαλούνται τον καπιταλισμό ή το εθνικό συμφέρον, οι μικροί παίκτες στην ανάλογη περίπτωση επικαλούνται τα θεσμικά κενά ή και την αντίσταση κατά του Κακού Κράτους.

Αυτή είναι η κουλτούρα της διαφθοράς.

Μια στρέβλωση αξιών: δημόσιοι λειτουργοί και πολίτες αποκτούν μια ιδιόρρυθμη «συνείδηση δικαίου» όταν διαφθείρουν ή διαφθείρονται.

Υ. Γ. Κρίσιμο ερώτημα: ένας επαγγελματίας ή παράγοντας – λαμόγιο επί δεκάδες χρόνια, εντασσόμενος σε αντιμνημονιακό μπλοκ, αυτομάτως «λευκαίνεται»;

* Ο Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Via : www.metarithmisi.gr