Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Δημήτρης Χριστόπουλος *

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνει κάποια τηλέφωνα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και τον ρωτάει αν παρακολουθούνται. Τα τηλέφωνα αυτά ανήκουν σε υψηλούς αξιωματούχους του ελληνικού πολιτεύματος.
Μαθαίνουμε ότι η ΑΔΑΕ βρίσκει ότι τα τηλέφωνα παρακολουθούνται ενώ έχουν ήδη διαρρεύσει και σχετικοί διάλογοι για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που είναι ένας από τους παρακολουθούμενους μαζί με άλλους σημαντικούς, μεταξύ των οποίων ένας υπουργός.
Το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο (ΚΥΣΕΑ), εν μέσω αυτής της κρίσης ανανεώνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του παρακολουθούμενου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος αποδέχεται την τιμή να συνεχίσει τη θητεία του.
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητάει από τον πρόεδρο της Βουλής να του εκθέσει τα ευρύματά του, όπως έχει υποχρέωση να κάνει από τον ιδρυτικό του νόμο. Λίγες μέρες πριν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γνωμοδοτεί ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους παρόχους. Η ΑΔΑΕ όμως το έχει ήδη κάνει.
Ο πρόεδρος της Βουλής δεν αξιολογεί σημαντικά όλα τα παραπάνω και παραπέμπει τη σύγκλιση της αρμόδιας Επιτροπής του ελληνικού Κοινοβουλίου στις καλένδες.
ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ:
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ όφειλε να μην έχει δεχθεί την ανανέωση της θητείας του. Είναι ηθικά τραυματισμένος πολύ βαριά. Θα έπρεπε να προφυλάξει την υπόληψή του. Δεν το έκανε.
Ο πρόεδρος της Βουλής θα μπορούσε να σώσει την τιμή του ελληνικού κοινοβουλευτισμού με το να συγκαλέσει την Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Αντ’αυτού, λειτουργεί – δυστυχώς για εκείνον – ως παρακολούθημα της κυβέρνησης. Κάκιστα για την υστεροφημία του.
Ο εισαγγελέας του ΑΠ όχι απλώς ελέγχεται για το περιεχόμενο της γνωμοδότησής του, αλλά υπάρχει και το απλό ερώτημα για ποιον λόγο την έβγαλε αφού η ΑΔΑΕ είχε ελέγξει τους παρόχους. Εϊναι άξιον απορίας αυτό.
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στέκεται με παρρησία στο ύψος των κρίσιμων πολιτειακών περιστάσεων.Και μην πει κανείς ότι το κάνει από αντιπολιτευτικό οίστρο διότι αντίστοιχο οίστρο είχε δείξει και στρεφόμενος εναντίον αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και μάλιστα όχι άπαξ.
Άνθρωποι και άνθρωποι…
‘Ανθρωποι με σημασία. Και άνθρωποι χωρίς.
* Kαθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών