Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει ξανά η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), αυτή τη φορά με προσπάθεια «εκκαθάρισης» στελεχών της που δεν… βολεύουν τα κυβερνητικά σχέδια για απόλυτο έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών και υπηρεσιών της χώρας.

Απώτερος στόχος είναι η απομάκρυνση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, ο οποίος έχει δημιουργήσει αρκετές φορές πονοκέφαλο στην κυβέρνηση επειδή κάνει τη δουλειά του -ως οφείλει κάθε όργανο που επιτελεί έργο υπέρ των πολιτών. Φυσικά, το Μαξίμου επιδιώκει ταυτόχρονα να σώσει και την ελεγχόμενη από αυτό ΕΥΠ από την επιβολή υψηλού προστίμου για τις παρακολουθήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε την αξιοπιστία της Υπηρεσίας εκθέτοντας κατ’ επέκταση την κυβέρνηση για το σκάνδαλο.

 Η τακτική που ακολουθείται αυτή τη φορά είναι η σύγκληση της Διάσκεψης Προέδρων της Βουλής αύριο για την αντικατάσταση υψηλόβαθμων στελεχών της ΑΔΑΕ με το πρόσχημα ότι έχει λήξει η θητεία τους. Η βιασύνη της κυβέρνησης αιτιολογείται αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ επρόκειτο να συνεδριάσει μία μέρα μετά, την Παρασκευή, με εισήγηση στην ημερήσια διάταξη την επιβολή τσουχτερού προστίμου στην ΕΥΠ, επειδή παρενέβη το καθήκον της στο πλαίσιο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, με βασικό πρωταγωνιστή το Μαξίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εισηγητικά προτείνεται πρόστιμο 100.000 ευρώ. Άλλωστε, η ΑΔΑΕ είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, αφού η υπηρεσία αποφεύγει να παραδώσει στην Αρχή ευαίσθητα στοιχεία που αφορούν σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, έπειτα από έλεγχο που έκανε στις εγκαταστάσεις της μυστικής υπηρεσίας.

Και καθώς η θητεία του Χρήστου Ράμμου δεν έχει λήξει, και άρα δεν είναι δυνατή η αντικατάστασή του, η κυβέρνηση προχωρά στην αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή, που είναι η αντικατάσταση των παλιών μελών και η τοποθέτηση του Γιώργου Μπακάλη στη θέση του αντιπροέδρου της Αρχής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο διευθυντής της ΑΔΑΕ εξετάζει την υποβολή παραίτησης, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρα εξαναγκασμό σε παραίτηση, καθώς ο ρόλος του αναμένεται ουσιαστικά να υποβαθμιστεί.

Η πρόταση του Μαξίμου για τα νέα μέλη είναι:

  • Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Παλιάτσος
  • Οι Κωνσταντίνος Οικονόμου, Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Σταύρος Κωστόπουλος, Παναγιώτης Τρακάδας, Χαράλαμπος Τσιλιώτης ως τακτικά μέλη της Αρχής.

Πηγή: https://www.efsyn.gr