«Δικαιοσύνη για την Cumhuriyet» γράφει το πλακάτ που κρατά διαδηλωτής έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης | AP Photo/Emrah Gurel

Την προσωρινή -έως την έκδοση τελικής απόφασης- αποφυλάκιση επτά από τους συνολικά 17 δημοσιογράφους και στελέχη της εφημερίδας Cumhuriyet που κατηγορούνται για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» αποφάσισε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία. Πέντε ακόμη εργαζόμενοι της εφημερίδας παραμένουν κρατούμενοι, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για άλλους πέντε που δικάζονται ερήμην.

Επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί η 11η Σεπτεμβρίου.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Μούσα Καρτ (σκιτσογράφος), Μπουλέντ Ουτκού, Τουράν Γκιουνάι, Οντέρ Τσελίκ, Κεμάλ Γιουνγκόρ, Χακάν Καρασινίρ και Γκιουράι Οζ.

Ωστόσο απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των Αχμέτ Σικ, Καντρί Γκιουρσέλ, Μουράτ Σαμπουνκού, Κεμάλ Αιντόγλου και Ακίν Αταλάι.

Παραμένουν τα εντάλματα σύλληψης για τον πρώην διευθυντή σύνταξης Τζαν Ντουντάρ και τον Ιλχάν Τανίρ.

Σήμερα, 28 Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των 17 δημοσιογράφων που διήρκεσαν πέντε ημέρες.

Οι 17, που κατηγορούνται κατά περίσταση για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και «υποστήριξη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία δεν ήταν μέλη» ήταν κρατούμενοι περισσότερες από 270 ημέρες (9 μήνες).

Οι συνεργάτες της Cumhuriyet επί της ουσίας κατηγορούνται ότι βοήθησαν τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK, μια ακροαριστερή ομάδα, την DHKP-C, και το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με το αμείλικτο η Cumhuriyet διεξάγει «μια επιχείρηση παραπλάνησης» με στόχο να καταστήσει την Τουρκία και τον Ερντογάν «στόχους», ενώ κάνει λόγο και για «ασύμμετρο πόλεμο».

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσουν ακόμη και τα 43 χρόνια κάθειρξης.

«Επιτροπή παρακολούθησης της δίκης»

Την αποφυλάκιση των 17 δημοσιογράφων ζητούσαν μετ’ επιτάσεως τα μέλη της «Επιτροπής παρακολούθησης της δίκης της Cumhuriyet», μιας ομάδας στήριξης των διωκώμενων δημοσιογράφων και στελεχών της εφημερίδας, καθώς και οι συνήγοροί τους κατά τη διάρκεια των αγορεύσεών τους.

Πιέσεις για την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων είχαν ασκήσει διεθνή ΜΜΕ, εκπρόσωποι οργανώσεων για τα δικαιώματα και διεθνών οργανισμών και νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ, μέσω της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νόιερτ, που τόνισε ότι οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία «να σέβεται και διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης, την εξασφάλιση δίκαιης δίκης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες».

Via : www.efsyn.gr