Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reuters για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Επιμέλεια 

Την ώρα που η διάσωση της Credit Suisse φέρνει μαύρα σύννεφα στην πολιτική σκηνή της Ελβετίας το Reuters αποκαλύπτει πως τα «golden boys» που έφεραν το τραπεζικό ίδρυμα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας θα λάβουν κανονικά τα bonus τους.

Ειδικότερα, τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Ελβετίας επέκριναν έντονα την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, λέγοντας ότι η κρατική στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων για τη συμφωνία δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τη χώρα. Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την αντίπαλη ελβετική τράπεζα Credit Suisse σε μια συγχώνευση που αποσκοπεί στον περιορισμό της κρίσης εμπιστοσύνης που εξαπλώνεται στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα.

Τα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τα τεράστια χρηματικά ποσά που δόθηκαν μέσω της ένεσης ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα, καθώς και της κρατικής βοήθειας.

Η Credit Suisse και η UBS θα μπορούσαν να επωφεληθούν από περίπου 260 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (280 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατική και κεντρική τραπεζική στήριξη, το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.
Η βοήθεια έρχεται με τη μορφή ρευστότητας ύψους 250 δισ. που θα επιστραφεί, ενώ η κυβέρνηση θα απορροφήσει έως και 9 δισ. ζημίες από τη συμφωνία.

Ο Ρότζερ Νόρντμαν, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SP) στην ελβετική Κάτω Βουλή, προειδοποίησε ότι το πακέτο στήριξης ισοδυναμεί με «τεράστιο ρίσκο».

 «Η νέα UBS είναι επίσης ένας άλλος τεράστιος κίνδυνος – θα έχει πάνω από 1.500 δισεκατομμύρια φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία και είναι απλά πολύ μεγάλη για την Ελβετία», δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο ελβετικό κοινοβούλιο και έχουν δύο υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Η κριτική αυξάνει την πίεση στο κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο κυβερνά με συναίνεση, αν και είναι απίθανο να εκτροχιάσει τη συμφωνία.

Bonus… χρεοκοπίας

Ο Ρότζερ Νόρντμαν δήλωσε ότι ανησυχεί επίσης για τις απώλειες θέσεων εργασίας και κατηγόρησε την ηγεσία της Credit Suisse για την αποτυχία της τράπεζας.

«Αυτό που συνέβη είναι τρομερό για την αξιοπιστία της Ελβετίας», δήλωσε. «Είναι μια προειδοποιητική βολή για την Ελβετία σχετικά με την ύπαρξη τραπεζών που είναι απλά πολύ μεγάλες. Ανησυχώ πολύ για τη νέα UBS». Εν τω μεταξύ, το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) δήλωσε ότι ανησυχεί για τα δισεκατομμύρια που αναπτύσσονται τώρα για να επανορθωθούν τα λάθη της ηγεσίας της Credit Suisse, όπως τα χαρακτήρισε, και τα «κλεψίματα» της διοίκησης.

 Σε υπόμνημα που είδε το Reuters και το οποίο στάλθηκε στο προσωπικό την Κυριακή μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η Credit Suisse διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι τα μπόνους τους θα καταβληθούν στο ακέραιο.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι … ο ελβετικός λαός δεν θα ζημιωθεί από τη διάσωση», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
Το κόμμα, το μεγαλύτερο στο ελβετικό κοινοβούλιο και το οποίο διαθέτει επίσης δύο μέλη του επταμελούς υπουργικού συμβουλίου, απαίτησε σαφείς όρους για την εξαγορά.

«Διαφορετικά η UBS θα γίνει η επόμενη επικίνδυνη περίπτωση αναδιάρθρωσης», δήλωσε το SVP.

Πηγή : https://www.ieidiseis.gr