Τη δέσμευση του ότι θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων και στις δύο εταιρίες που έβαλαν λουκέτο – το ξενοδοχείο «Athens Ledra» και «ΠΥΡΣΟΣ Security» – σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Γραφείο Γενικού Γραμματέα κ.Ανδρέα Νεφελούδη , γνωστοποιεί στοιχεία για τις οφειλές των εταιριών , το ξενοδοχείο «Athens Ledra», που ανήκει στην εταιρία ΑΣΤΥ ΑΕ χρωστάει στο ΙΚΑ 9 εκατ. ευρώ, εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών, ενώ σε ό,τι αφορά στην εταιρία «ΠΥΡΣΟΣ Security», σύμφωνα με πηγές, χρωστά 8.200.000 ευρώ στο ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο επισημαίνει, επίσης, τα εξής:

«Με πρόσχημα την «αντικειμενική» αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων, λόγω υπερβολικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα 450 εργαζόμενοι (150+300) συνολικά προστέθηκαν στη «δεξαμενή» των ανέργων καθώς τα λουκέτα σ τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις αναδεικνύουν περίτρανα το καθεστώς αυθαιρεσίας μέσα στο οποίο συναλλάσσεται μία σειρά από «επιχειρηματικές» δραστηριότητες στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Το ξενοδοχείο «Athens Ledra», που ανήκει στην εταιρία ΑΣΤΥ ΑΕ χρωστάει στο ΙΚΑ 9 εκατ. ευρώ, εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, στις 17.05.2016, προτείναμε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρίας με τη διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Προς τούτο, έγιναν τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των 255.000 ευρώ, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο ΙΚΑ η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών. Σε επόμενο αίτημα της εταιρίας προς το ΙΚΑ και, πριν προλάβει αυτό να απαντήσει, η εταιρία «κατέβασε τα ρολά». Άρα, η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρίας, η οποία πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις, παρότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για τη θερινή περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στην εταιρία «ΠΥΡΣΟΣ Security», έχουμε, σύμφωνα με πηγές, καθώς οι εργαζόμενοι ουδέποτε απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, τα παρακάτω δεδομένα: Η εταιρία έχι προχωρήσει εδώ και έναν χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους και πιστωτές, χρωστά 8.200.000 ευρώ στο ΙΚΑ και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες το λιγότερο. Γνωρίζουμε ότι, στο παρελθόν, έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπου αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες. Δυστυχώς, το πρόβλημα με την «ΠΥΡΣΟΣ Security» αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την εκμετάλλευση των εργαζομένων από μεγάλο μέρος των εταιριών αυτών .

Τα δύο αυτά περιστατικά, τα οποία ενέχουν στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης εργαζομένων και δημιουργίας οφειλών προς δημόσιους φορείς (εισφοροδιαφυγής), πρέπει να γίνουν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και εν γένει εξέτασης από τις αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης. Το υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων και στις δύο εταιρίες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αποτελούν το πρόσχημα για κάθε παράβαση επιχειρηματία, ώστε αυτός να απαλλάσσεται από τα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν είχε συνηθίσει».

Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΠΥΡΣΟΣ και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε), οι οποίοι προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 11.00π.μ.

Via : www.newmoney.gr