Την ώρα που ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Έβρο εξακολουθεί να «πνίγει» ολόκληρες περιοχές, ο δήμος Αλεξανδρούπολης κόβει δέντρα μέσα στον αστικό ιστό για να κατασκευαστεί κλειστό γυμναστήριο. Το κάλεσμα για μαζικές συγκεντρώσεις και η απάντηση – παραδοχή του δήμου.

Την ώρα που για 12η πλέον ημέρα μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στον Έβρο και τα μέτωπα της φωτιάς, στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα και Κοτρωνιά, παραμένουν ενεργά, ο δήμος Αλεξανδρούπολης καταστρέφει και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό.

Ο πύρινος εφιάλτης που αντιμετωπίζει ο Έβρος φαίνεται πως αφήνει ασυγκίνητους τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι ενέργειες για την προετοιμασία έναρξης κατασκευής του νέου κλειστού γυμναστηρίου Αλεξανδρούπολης στην περιοχή του Άλσους Φυτωρίου στα ανατολικά της πόλης, συνεχίζονται και για την κατασκευή του «απαραίτητη» κρίνεται η κοπή δεκάδων δέντρων.

Με αίτημα να διασωθεί το μικρό δασάκι των 400 και πλέον δέντρων, το οποίο βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει η πολυτέλεια πλέον να χαθεί ουτε ένα δέντρο«, η Κίνηση πολιτών για τη σωτηρία του Άλσους Φυτωρίου Αλεξανδρούπολης, απηύθυνε κάλεσμα για συγκέντρωση στο χώρο του άλσους, δίπλα στο νέο κολυμβητήριο, την Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 7μμ.

Η απόφαση για τη οικοδόμηση ενός από τους τελευταίους πνεύμονες της Αλεξανδρούπολης είχε προκαλέσει την αντίδραση όλων των αντιπολιτευτόμενων παρατάξεων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έλαβε τη σχετική απόφαση, ενώ παράλληλα εκατοντάδες πολίτες με έγγραφο αίτημα προς τη δημοτική αρχή ζητούσαν την αλλαγή χωροθέτηση του κλειστού γυμναστηρίου σε παραπλήσια χέρσα έκταση του Δήμου.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την καταστροφική επέλαση της πυρκαγιάς στον Έβρο και πέριξ της Αλεξανδρούπολης έχει συγκλονίσει πολίτες που κινητοποιούνται προκειμένου να σώσουν τα τελευταία δέντρα που τους έχουν απομείνει. Ήδη από χθες, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα alterthess.gr, όταν ο εργολάβος άρχισε να κόβει τα πρώτα δέντρα κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο άλσος προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους αποφασίζοντας να προσφύγουν νομικά κατά της απόφασης.

Κοπή δέντρων εντός του αστικού ιστού στην Αλεξανδρούπολη

Κοπή δέντρων εντός του αστικού ιστού στην Αλεξανδρούπολη  ALTERTHESS

Και το πρωί της Τετάρτης (30/08) όμως, πολίτες εισήλθαν μέσα από την περίφραξη του άλσους και κατάφεραν να εμποδίσουν τη κοπή δένδρων ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρώην δήμαρχος Β. Λαμπάκης.

«Το Άλσος Φυτωρίου θέλουμε να ζήσει, κράτος και επενδυτές λεηλατούν τη φύση» φώναζαν κάτοικοι της περιοχής και μέλη της ‘Κίνησης πολιτών για τη σωτηρία του Άλσους Φυτωρίου’ καθώς και μέλη της ‘κατάληψης Παλιό Νεκροτομείο’ καλώντας στις 7 το απόγευμα σε κινητοποίηση δίπλα στο νέο κολυμβητήριο με αίτημα να διασωθεί το μικρό δασάκι των 400 και πλέον δέντρων, μέσα στον ιστό της πόλης, και με την παραδοχή ότι «δεν υπάρχει η πολυτέλεια πλέον να χαθεί ούτε ένα δέντρο».

Η απάντηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Από την πλευρά του ο Δήμος Αλεξανδρούπολης απαντώντας στις φήμες περί κοπής 440 δέντρων, ανέφερε πως η χρηματοδότηση της κατασκευής του γυμναστηρίου, είναι εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης από το 2016 και η χωροθέτησή του αποφασισμένη και ορισμένη ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Στη συνέχεια, αφού απαραθμίστηκαν τα «εμπόδια» που συνάντησαν οι αρχές μέχρι την έναρξη των εργασιών κατασκευής, ο δήμος Αλεξανδρούπολης τονίζει πως ήταν αναγκαίο να ξεκινήσουν οι εργασίες 50 ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης, με την α’ φάση να περιλαμβάνει τη χάραξη του εδάφους και την «απομάκρυνση κάποιων δέντρωνο αριθμός των οποίων σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα 440«.

Αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί η παραδοχή του δήμου ότι «τα δέντρα που απαιτείται να απομακρυνθούν είναι μόλις 30«, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μικρός, την ώρα που χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη και ακόμα και τα 30 μεγάλα κωνοφόρα δέντρα που θα κοπούν δίνουν ανάσα στους κατοίκους της πόλης.

Πηγή : https://www.news247.gr