Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών κατά της κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας “Πτολεμαΐδα V” της ΔΕΗ από το WWF Ελλάς, ενώ το θέμα συζητείται και στο εξωτερικό.

Η γερμανική Συμμαχία για το Κλίμα (Climate Alliance), μια ένωση 110 γερμανικών οργανώσεων, από τον Αύγουστο ακόμα έχει ζητήσει από την επενδυτική τράπεζα KfW, τον βασικό χρηματοδότη του έργου να μην πραγματοποιήσει περιβαλλοντικά καταστροφικές επενδύσεις στην Ελλάδα!

Το WWF Ελλάς χαρακτηρίζει “πολύ ενθαρρυντικό” το γεγονός ότι αυτή η κριτική προέρχεται από τους ίδιους τους Γερμανούς, παρόλο που η χώρα τους έχει να κερδίσει από την κατασκευή της «Πτολεμαΐδας 5».

“Μέσω της τεχνολογίας που εξάγει προς την Ελλάδα, η Γερμανία κερδίζει θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της – και μάλιστα χωρίς να πληρώνει το ανθρώπινο κόστος του λιγνίτη, που παραμένει αποκλειστικά δικό μας” αναφέρουν στο WWF Ελλάς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ούτε η KfW που ηγείται της κοινοπραξίας των δανειστών του έργου, ούτε η ΔΕΗ έχουν ανακοινώσει το ύψος των γερμανικών κεφαλαίων που θα επενδυθούν στην Πτολεμαΐδα 5.

Επίσης, η βρετανική Greenpeace τονίζει ότι οι μεγάλες τράπεζες σταματούν σταδιακά τις επενδύσεις στις ρυπογόνες τεχνολογίες -άνθρακα και πετρέλαιο- και κάνει ειδική αναφορά στην απροθυμία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να υποστηρίξει το έργο λόγω του υψηλού επιπέδου εκπομπής ρύπων που ξεπερνά κατά πολύ τα ανώτατα όρια που θέτει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Όπως αναφέρει η Θεοδότα Νάντσου του WWF Ελλάς ” οι μαρτυρίες των κατοίκων δείχνουν πως οι παροχές της ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία μειώνονται τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται πως η ικανότητα του λιγνίτη να εξαγοράζει την κακή του πλευρά όσο πάει και χάνεται. Η δύναμή του ήταν πάντα στην οικονομική του αξία, όμως τώρα οι καθαρές εναλλακτικές (π.χ. φωτοβολταϊκά) γίνονται φθηνότερες, ενώ το κόστος του ολοένα αυξάνει: στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων της Ευρώπης είμαστε πια υποχρεωμένοι να πληρώνουμε «πρόστιμο» για τις εκπομπές CO2 του λιγνίτη. Αυτό το κόστος για την «Πτολεμαΐδα 5» θα ανέβει από τα 92 εκατομμύρια ευρώ το 2020, στα 240 εκατομμύρια ευρώ το 2040, για κάθε χρόνο λειτουργίας του εργοστασίου!”.

Η έκκλησή του WWF Ελλάς για υπογραφές βρίσκεται πάντα στο www.wwf.gr/ptolemaida5 και στα αγγλικά στο www.wwf.gr/ptolemaida5en.

Via : www.econews.gr