Τάσος Σαραντής

Με την αθώωσή τους ολοκληρώθηκε η δίκη των τεσσάρων πολιτών για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις τον Αύγουστο του 2019 έξω από το δημαρχείο της Καρδίτσας, παρ’ όλο που ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους ανά περίπτωση και για κάποιες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι την επίμαχη μέρα θα συνεδρίαζε η οικονομική επιτροπή του δήμου για να επικυρώσει τη δημοπράτηση δημόσιων δασικών εκτάσεων απ’ όπου θα περνούσαν οι πυλώνες υψηλής τάσης μεταφοράς του ρεύματος από τα αιολικά εργοστάσια στις κορφές της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου. Η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω έλλειψης απαρτίας καθώς το δημαρχείο είχε αποκλειστεί από εκατοντάδες διαδηλωτές.

Οταν οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να παρευρεθούν στη συνεδρίαση της επιτροπής, που κατά τα λοιπά ήταν ανοιχτή και δημόσια, δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία. Τρεις μήνες αργότερα οι τέσσερις κλήθηκαν αρχικά για ανωμοτί καταθέσεις σχετικά με εκείνα τα γεγονότα και λίγους μήνες μετά τους αποδόθηκαν τέσσερις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

 Κατά τη διάρκεια της δίκης, τόσο οι μάρτυρες υπεράσπισης όσο και οι 4 κατηγορούμενοι έθεσαν το πολιτικό πλαίσιο της δίκης, μίλησαν για το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα οι συγκεντρώσεις εκείνη την περίοδο, τη σημασία του αγώνα για την υπεράσπιση των Αγράφων και τη μετέπειτα δικαίωση των διεκδικήσεων εκείνων των διαμαρτυριών, καθώς τον Νοέμβριο του 2021 ακυρώθηκε η άδεια των δύο αιολικών για τα οποία συνεδρίαζε τότε η οικονομική επιτροπή του δήμου.

Εξάλλου, αυτό που διαφάνηκε ήταν ότι οι 4 βρέθηκαν κατηγορούμενοι εξαιτίας της στοχοποίησής τους από το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας. Είναι ενδεικτικό ότι δύο από τους άνδρες του Τμήματος που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας ανέφεραν κατά λέξη ότι τους γνώριζαν επειδή έπαιρναν μέρος σε συγκεντρώσεις στην πόλη και από άλλες πληροφορίες.

Φωτογραφία «Εραστές των Αγράφων»

Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση όλων για δύο από τις κατηγορίες (διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας), την ενοχή και των τεσσάρων για την κατηγορία της βίας κατά υπαλλήλων και επιπλέον την ενοχή ενός από τους τέσσερις για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Τελικά η έδρα αποφάσισε να απαλλάξει από τις κατηγορίες και τους τέσσερις αθωώνοντάς τους.

«Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια μικρή νίκη του κινήματος ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών εργοστασίων στην περιοχή των Αγράφων. Καλούμε όλους τους κατοίκους της Καρδίτσας και των χωριών των Αγράφων να συμβάλουν με όποιον τρόπο αυτοί νομίζουν καλύτερο στην ενίσχυση και τη μαζικοποίηση του αγώνα. Για να σταματήσει κάθε εργασία, για να αποσυρθεί κάθε σχέδιο για αιολικά στα Αγραφα, για να παύσουν όλες οι διώξεις» αναφέρει η Ανοιχτή Συνέλευση.

Ωστόσο, η απόπειρα ποινικοποίησης του κινήματος που υπερασπίζεται τα Αγραφα δεν σταματά εδώ. Σήμερα δικάζονται 16 άνθρωποι για τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση στον Τύμπανο τον Ιούλιο του 2021 («Με σκευωρία θέλουν να ξεφορτωθούν το κίνημα για τα Αγραφα», «Εφ.Συν.», 4/8/2021) και στις 22 Νοεμβρίου ακόμη δύο που συνελήφθησαν στην επίθεση της αστυνομίας και πάλι στον Τύμπανο τον φετινό Ιούλιο («Αστυνομική βία στα 1.600 μέτρα», «Εφ.Συν.», 26/7/2022).

Πηγή : https://www.efsyn.gr