Βουλή

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εν όψει μίας νέας μνημονιακής σύμβασης.

Σε σύνολο 298 βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 230, κατά 63, ενώ 5 δήλωσαν «παρών». Το πρώτο πακέτο είχε συγκεντρώσει 229 «ναι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέτρησε ελαφρώς λιγότερες διαρροές αυτή τη φορά, έχοντας και ένα «ηχηρό» ΝΑΙ από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Από τους 63 βουλευτές που ψήφισαν «όχι», οι 31 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο άλλοι πέντε βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Το νομοσχέδιο εμπεριέχει δύο άρθρα. Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και το δεύτερο άρθρο σειρά προαπαιτούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με τη συζήτηση να ξεκινάει ουσιαστικά στις 11.00 το βράδυ της Τετάρτης και να ολοκληρώνεται λίγο πριν από τις 4.00 τα ξημερώματα, ενώ ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία.

Προηγουμένως, το σχέδιο νόμου είχε κατατεθεί στη Βουλή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Τελικά, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να εξηγεί στη συνεδρίαση των τεσσάρων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ότι απαιτείται να δοθεί εντολή στους τρεις υπουργούς και τον πρωθυπουργό να διαπραγματευθούν το καινούργιο δάνειο με τον ESM ως συνέχεια της διαπραγμάτευσης και πως χρειάζονται κάποια προαπαιτούμενα για να αρχίσει η διαπραγμάτευση, δόθηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση να προχωρήσει ως κατεπείγον το νομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί η επίθεση που δέχθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, από κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την επιστολή που έστειλε η πρόεδρος της Βουλής στον πρωθυπουργός και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε στο σημείο να πει από το βήμα της Βουλής πως «η κ. Κωνσταντοπούλου θα πρέπει να κατέβει από την έδρα της».

Αν η πρόεδρος της Βουλής δεν αποσύρει τις καταγγελίες που έκανε νωρίτερα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Via : www.efsyn.gr