Αναστάτωση προκαλεί στο παλαιό πολιτικό σύστημα η θέση της Κομισιόν ότι δεν δέχεται διαγραφή των θαλασσοδανείων ύψους 220 εκ. ευρώ που έχουν πάρει από συστημικές τράπεζες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όταν τα κόμματα του δικομματισμού κυριαρχούσαν στη πολιτική σκηνή

Η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή τηε ΛΑΕ Νίκου Χουντή, αναφέρει, σε 1,5 σειρά, επί λέξει:«Εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, το άρθρο 78 του νόμου 4146/13 δεν αποτελεί νομική βάση για ακύρωση ή διαγραφή δανείων».

Με άλλα λόγια, η Κομισιόν εκτιμά ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν οδηγεί ούτε μπορεί να οδηγήσει σε  διαγραφή δανείων και ευθυνών, όπως πολλοί θα ήθελαν και πολύ το προσπάθησαν, στην Ελλάδα.

πως  με το άρθρο 78 του ν.4146/2013 διεγράφησαν τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα οποία, ως εκ τούτου, θεωρούνται απαιτητά!!

Η απάντηση της Επιτροπής ήρθε μετά από 7μηνη καθυστέρηση και όπως τόνίζε σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ, εκθέτει, όχι μόνο τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που πήραν τα θαλασσοδάνεια, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού με την «ερμηνεία» που δίνει η κυβέρνηση στο άρθρο 78 του ν. 4146/2013, αφήνει να εννοηθεί ότι, υπάρχει παραγραφή και ότι αυτή αφορά, όχι μόνο το αξιόποινο, αλλά και τα ίδια τα δάνεια. Η απάντηση της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι τα δάνεια είναι απαιτητά και ενδεχομένως δεν έχει αρθεί ούτε το αξιόποινο των στελεχών που χάρισαν τα δάνεια αυτά σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και συνεπώς, ότι η εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί< αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο αναπληρωτής υπουργόΔικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Καραγιαννίδη, στις 5.11.2015,  είχε δηλώσει στη Βουλή,  ότι «η δικογραφία η οποία αφορούσε τα δάνεια της ΑΤΕ προς τα πολιτικά κόμματα τέθηκε στο αρχείο, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη (άρθρο 78 του ν. 4146/2013). Και κατά την άποψή μου, η προαναφερθείσα διάταξη γι’ αυτό ψηφίστηκε».

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος λοιπόν, με την απάντησή του, δέχεται ότι, τόσο τα δάνεια, όσο και οι ευθύνες όσων ενεπλάκησαν, έχουν παραγραφεί, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης», τονίζει η ΛΑΕ.

Ομως η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο άρθρο παρείχε μόνο απαλλαγή ποινικών ευθυνών στα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται στις δανειοδοτήσεις αυτές και ελέγχονται από τη δικαιοσύνη. Δεν κάνει αναφορά στην διαγραφή δανείων. Αλλωστε το θέμα συζητείται και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες τόσο στα κόμματα όσο και στα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρει το άρθρο 78 του ν. 4146/2013: «Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα…».

Δήλωση Ν. Χουντή

Ο Νίκος Χουντής, αναφορικά με το τεράστιο πολιτικό ζήτημα που προκύπτει, έδήλωσε μεταξύ άλλων:

Είναι απολύτως σαφές ότι, με την ανωτέρω τροπολογία, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, επειδή δεν τολμούσε να αναφερθεί ευθέως σε κόμματα, προσπαθούσε να τα περιγράψει ως «πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα», επιχειρώντας ταυτόχρονα, μέσω διαρροών στον Τύπο, να δημιουργήσει την νομική πεποίθηση ότι τα χρέη έχουν διαγραφεί και προσδοκώντας να ακολουθήσει και επισήμως η “αυθεντική” ερμηνεία.

Στις 5.11.2015 βρέθηκε ο “αυθεντικός ερμηνευτής” στο πρόσωπο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος, μέσα στη Βουλή, ρίχνοντας ως είθισται, τα βάρη στο παρελθόν, άφησε να εννοηθεί ότι δάνεια και ποινικές ευθύνες έχουν διαγραφεί.

Η απάντηση της Κομισιόν ανατρέπει τη διαπλοκή των κομμάτων και θέτει το ζήτημα σε μια εντελώς νέα, κατά τη γνώμη μου, νομική βάση:

Η Κομισιόν, πολύ ορθά, δεν δέχεται ότι τα κόμματα αποτελούν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτά που περιγράφονται στο άρθρο 78, του ν. 4146/2013. Αρνείται δηλαδή να αποδεχθεί αυτό τον ορισμό της έννοιας του «πολιτικού κόμματος», που σε καμία περίπτωση δε βρίσκει σύμφωνη την πολιτική και νομική επιστήμη.

Ως εκ τούτου λοιπόν, τα δάνεια είναι απολύτως απαιτητά, η διαγραφή των ποινικών ευθυνών που περιγράφεται δεν ισχύει για όσους συνέπραξαν στα θαλασσοδάνεια των 2 κομμάτων και γι’ αυτό η εισαγγελική έρευνα που σταμάτησε, πρέπει να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να σταματήσει να συμπράττει και να εφαρμόσει άμεσα την υφιστάμενη νομοθεσία».

Via : www.presspublica.gr