Απλήρωτοι και σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας από το 2009 έως το 2016, κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν

Γαλέρα είναι η Ν.Δ. για τους εργαζομένους της και με τη βούλα της Δικαιοσύνης. Η καταδίκη του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο καλείται να πληρώσει τα δεδουλευμένα σε 15 υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονταν με το καθεστώς της αδήλωτης εργασίας, είναι μείζονος σημασίας και για την αξιοπιστία όσων ευαγγελίζονται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί για τα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα «Αυγή» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε φανερή αμηχανία, απαντούσε άλλα αντ’ άλλων. Από τη μία ο κ. Οικονόμου είπε ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι σεβαστές και θα γίνουν σεβαστές και από την άλλη είχε αδυναμία να παραδεχτεί ότι η Ν.Δ. απασχολούσε 15 εργαζομένους σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα ή γαλέρας, λέγοντας πως δεν ισχύει: «Δεν το ξέρω το θέμα σε βάθος. Απευθυνθείτε στη γενική διεύθυνση της Ν.Δ. Διάβασα το ρεπορτάζ. Αλλο αυτό το ζήτημα και άλλο το ότι υπήρχαν εργαζόμενοι αδήλωτοι ή που δούλευαν με μαύρα στη Ν.Δ. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Βέβαια, το γεγονός ότι η απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, είναι αμετάκλητη και η Ν.Δ. θα καταβάλει την αποζημίωση στους 15 εργαζομένους δεν έτυχε της προσοχής του κ. Οικονόμου, ο οποίος φάσκει και αντιφάσκει με ρυθμό πολυβόλου.

Το θέμα γίνεται ακόμα χειρότερο επειδή οι 15 εργαζόμενες υπάλληλοι γραφείου ήταν θύματα εκμετάλλευσης της Ν.Δ. από το 2009 έως το 2016, όταν απολύθηκαν άτυπα και παράνομα διότι υπέπεσαν στο αδιανόητο παράπτωμα να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Σύμφωνα με την «Αυγή», οι «ανύπαρκτες εργαζόμενες», κατά τον κ. Οικονόμου, πληρώνονταν με μαύρα και δούλευαν περισσότερες από 9 ώρες την ημέρα: «Οι 15 εργαζόμενες τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. (ΝΟΔΕ Βέροιας, Καστοριάς, Ρεθύμνου, Χανίων, Κομοτηνής, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κατερίνης, Eδεσσας) προσέφυγαν δικαστικά για την άκυρη και παράνομη απόλυσή τους, καθώς εργάζονταν για επτά χρόνια με αδήλωτη εργασία ή με συμβάσεις εθελοντισμού, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη απασχόληση ως υπάλληλοι γραφείου ήδη από το 2009».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ρωτά αν ήταν ενήμεροι για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας στα γραφεία τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Παπαθανάσης, που ήταν το 2016 διευθυντής της Ν.Δ.

Πηγή : https://www.dimokratia.gr