Ιδρυτική δήλωση του Δημοκρατικού Φόρουμ Προόδου και Διαλόγου

1  Εμείς που υπογράφουμε το κάτωθι κείμενο συμβάλαμε να γεννηθεί και να συγκροτηθεί το «Δημοκρατικό Φόρουμ Προόδου και Διαλόγου». Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών στο διεθνές σύστημα και στο εσωτερικό των κρατών, δημιουργούνται νέες δυσκολίες, μεγάλες ανασφάλειες και φόβοι. Εμφανίζονται καινούργια σύνθετα προβλήματα που επείγει να λυθούν, ενώ περιπλέκονται τα χρονίζοντα.

2  Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία παρακμής και εμφανίζονται όλο και περισσότερα φαινόμενα σήψης στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Έχει χαθεί ο προσανατολισμός, η συνέπεια, η αναγκαία σταθερότητα που πρέπει να συνδυάζεται με το τολμηρό άνοιγμα στο καινούργιο και το ριζοσπαστικό. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν μπορούν να λυθούν από μεμονωμένα άτομα ή οργανισμούς και θεσμούς. Απαιτείται η σοφία και η δράση όλων των πολιτών που πονάνε αυτόν τον τόπο και θέλουν να πάει μπροστά. Η κινητοποίηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

3  Προκειμένου να δοθούν θετικές και προοδευτικές απαντήσεις στα ερωτήματα της εποχής μας, στα προβλήματα που συσσωρεύονται και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολλών, η χώρα έχει ανάγκη, μαζί με την  ριζοσπαστική πράξη, την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου από δυνάμεις που αγωνιούν για το μέλλον της Πατρίδας, των ανθρώπων, του φυσικού περιβάλλοντος. Την ανταλλαγή απόψεων, τον εμπλουτισμό της σκέψης όλων μας. Την παραγωγή νέων ιδεών και καινούργιων απαντήσεων, στηριγμένες πάντα σε αρχές και αξίες.

4  Εμείς στελέχη της δημοκρατίας, της οικολογίας, της αριστεράς, της αλλαγής, αποφασίσαμε μαζί με πολλές προσωπικότητες να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Φόρουμ Διαλόγου, ανοικτού σε όποιον επιθυμεί την ανταλλαγή γνώμης και τον εμπλουτισμό των απόψεών του.

Φωτεινός Θράσος – Πράσινη Αριστερά – Μαζί
Κωτσίδης Θεόφιλος – Πράσινη Αριστερά – Μαζί
Μηλιώτης Ηλίας – Πράσινη Αριστερά – Μαζί
Πανούση Έμμη – Βιοζώ
Ανδρικοπούλου Σακοράφα Κατερίνα – Οικολόγοι Πράσινοι
Ζιάβρας Κωσταντίνος – Οικολόγοι Πράσινοι
Σπασίδης Τηλέμαχος – Οικολόγοι Πράσινοι
Ανδρεαδάκη Αναστασία – Πολιτική Οικολογία
Διάκος Κώστας – Πολιτική οικολογία
Πατσουρέα Δίζη Μαρίνα – Πολιτική Οικολογία
Καλαφάτης Νίκος – ΠΡΑΤΤΩ
Κοτζιάς Νίκος – ΠΡΑΤΤΩ
Κουτσονάσιος Χρήστος – ΠΡΑΤΤΩ
Λέανδρος Νίκος – ΠΡΑΤΤΩ
Χατζηπέρος Παναγιώτης – ΠΡΑΤΤΩ
Χατζηχρήστος Γιάννης – ΠΡΑΤΤΩ
Καραχάλιος Κώστας – Σοσιαλιστές Δημοκράτες
Ελαιοτριβάρης Γιάννης – Σοσιαλιστική Πατριωτική Κίνηση
Κοκκινοβασίλης Χρήστος – Σοσιαλιστική Πατριωτική Κίνηση
Ζαρωτιάδης Γρηγόρης – Σοσιαλιστική Προοπτική
Ταχμαζίδης Όμηρος – Σοσιαλιστική Προοπτική
Αθανασίου Νάσος – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Λαπιδάκης Ματθαίος – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Μαρκόπουλος Αντώνης – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Νικόλτσιος Κώστας – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σαβρανάκης Γιώργος – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Συμεωνίδου Μέλα – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Τζουμάκας Στέφανος – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Τόσκας Νίκος – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Μιχαλάς Ηλίας – Σχέδιο για την Ελλάδα

5  Το Φόρουμ δημιουργείται από πρόσωπα και οργανώσεις με διαφορετικές εμπειρίες, απόψεις και προγραμματικό λόγο. Στηρίζεται στην κοινή αξία της θετικής σημασίας του δημοκρατικού διαλόγου. Την κοινή πεποίθηση ότι η Δημοκρατία για να υπάρξει απαιτεί την δημοκρατική της οργάνωση, την κοινή στο δυνατό βαθμό αναζήτηση της αλήθειας, του ριζοσπαστικού καινούργιου, των αναγκαίων απαντήσεων στα μεγάλα θέματα που τίθενται στην εποχή μας.  Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε από κοινού αυτό το φόρουμ και να οργανώσουμε την συζήτηση πάνω σε σειρά θεματικών καθώς και στις προτάσεις της κάθε πλευράς. Να εμπλουτίσουμε τους προβληματισμούς μας χωρίς η επιδιωκόμενη συμφωνία να είναι απαραίτητη.

6  Να αναζητηθεί η γνώση ειδικών όπου χρειάζεται και να δημιουργηθούν ομάδες επεξεργασίας αυτών των θεματικών. Να συζητηθούν εισηγήσεις οργανώσεων, προσώπων, θεματικών ομάδων σε αυτό το φόρουμ. Να οργανωθούν, όταν ωριμάσουν οι συζητήσεις, δημόσιες συζητήσεις πάνω σε αυτές τις θεματικές και τις προτάσεις.

7  Για την διευκόλυνση και την ανάπτυξη της εργασίας του Φόρουμ θα συγκροτήσουμε μια συλλογική γραμματεία.

8  Το Φόρουμ είναι ώριμη ανάγκη για την κοινωνία μας και τέκνο των ανησυχιών μας. Είναι ανοικτό σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις οργανώσεις. Καλούμε όλους, και πριν από όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης σε συμμετοχή και δημιουργική συμβολή στον διάλογο που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία και η πατρίδα μας.

Πηγή : https://www.prasini-aristera.gr