Αποφεύχθηκε η μίνι κυβερνητική κρίση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, καθώς οι Οικολόγοι Πράσινοι θα ψηφίσουν τελικά το άρθρο για την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Σε συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, αλλά και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέκο Φλαμπουράρη, πήραν τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

«Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης μετά συνάντηση.

Μιλώντας για νομοσχέδιο ο ίδιος υπογράμμισε ότι νερό είναι ένα κοινό αγαθό που η διανομή του δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, κυρίως για λόγους ποιότητας.

«Ο ιδιώτης δεν μπορεί και δεν θέλει να συντηρεί τα συστήματα του νερού και αν δείτε όλες τις συμβάσεις του νερού ιστορικά και αυτές που επιχειρήθηκαν από τους προκατόχους μας, είναι συμβάσεις λεόντειες. Θα πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο τις υποδομές για να κερδίζει ο ιδιώτης», είπε

Να δηλώσω ξεκάθαρα, λοιπόν, ότι σύσσωμα τα κόμματα που στηρίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και νομίζω είναι θετική και η δήλωση του κ. Τσακαλώτου, χθες, ότι όσο τουλάχιστον είμαστε εμείς κυβέρνηση το νερό δεν θα μείνει στο ΤΑΙΠΕΔ και γι΄αυτό το λόγο φεύγουν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνουν στο Ταμείο που δεν έχει τον χαρακτήρα της πώλησης.

Προσέθεσε, όμως, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούσαν αυτή τη δέσμευση αρκετή. «Καλά κάνανε, διότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει αυτή την στιγμή αυτή την αντίληψη, αλλά αύριο μπορεί να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, με μια άλλη αντίληψη και έπρεπε να υπήρχαν περαιτέρω κατοχυρώσεις στον νόμο».

Σήμερα, σε μια εποικοδομητική συζήτηση, μεταξύ των Οικολόγων Πράσινων και της κυβέρνησης επετεύχθη μια νομοτεχνική βελτίωση η οποία κατοχυρώνει και αυτό το σημείο, ώστε να μην είναι μια απλή δήλωση του υπουργού, να μην είναι μια απλή βούληση δεδηλωμένη, αλλά μπαίνει και στον νόμο. Πολύ απλά να αναφέρεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος του νερού ως κοινωνικού αγαθού και η νομολογία του ΣτΕ, η οποία ισχύει ως προς την ΕΥΔΑΠ, αλλά χάρη σε αυτή τη νομοτεχνική τροπολογία διευρύνεται και για όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Και έτσι και εμείς είμαστε πλήρως καλυμμένοι, να είναι καλυμμένοι και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι το νερό δεν πωλείται. 

Στη νομοτεχνική βελτίωση, η αλλαγή γίνεται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου όπου αναφέρονται οι δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Υπερταμείο και προστίθεται η φράση «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις».

Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα η απόφαση του ΠΣ του κόμματος με την οποία ανακοίνωναν πως δεν θα ψηφίσουν το άρθρο για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ. Όπως ανέφεραν:

Με βάση:

  • Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.
  • Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του  νερού
  • Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)
  • Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση –διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια
  • Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση
  • Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη υπέγραψαν  για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και  σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Via : www.efsyn.gr