imagesCA01YJAE

του Σταύρου Μπούρπουλα*

Διάβασα χθες σε γνωστή  ενημερωτική ιστοσελίδα (και ξαναθυμήθηκα) τις θέσεις που προ ημερών διατύπωσε η Δημοκρατική Αριστερά για τις τροποποιήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου μεταξύ άλλων πρότεινε να υπάρξουν 18 άτοκες δόσεις, με δυνατότητα χρηματοδότησης από ειδικά τραπεζικά δάνεια για την πληρωμή των φόρων, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι αδυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ μαζεμένες υποχρεώσεις από τα προηγούμενα χρόνια.

Επί αφορμή θυμήθηκα ότι περί τα τέλη του 2012, στέλεχος της ηγεσίας της  ΔΗΜΑΡ, ευρισκόμενο σε συνέλευση τοπικής οργάνωσης μελών του κόμματος, σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι «Αριστερό σήμερα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις»

Κατά πως φαίνεται από τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ για το φορολογικό νομοσχέδιο, κάποιοι εκεί στους τέσσερις τοίχους των κομματικών γραφείων μάλλον πιστεύουν ότι,  Αριστερό σήμερα είναι να προτείνεις στους εξαθλιωμένους οικονομικά πολίτες, να δανειστούν από τις τράπεζες για να πληρώσουν με δόσεις τους άδικους και δυσβάστακτους φόρους που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και συνεχίζει να επιβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση την οποία το κόμμα στηρίζει παντοιοτρόπως. Δηλαδή να χρεωθούν στις τράπεζες άνθρωποι που είτε έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα είτε είναι άνεργοι, οι οποίοι -ως δια μαγείας- θα βρίσκουν κάθε μήνα χρήματα από εκεί που δεν υπάρχουν για να αποπληρώνουν δόσεις.

Κάτι τέτοιο  δεν το σκέφτηκε ούτε η σκληρή και ανάλγητη Δεξιά του κ. Σαμαρά, ούτε ο εκ των καταστροφέων αυτής τη χώρας κ. Βενιζέλος, ούτε καν ο απίθανος πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Δούκας που προ καιρού πρότεινε οι άνεργοι να προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα!

Το προτείνουν όμως κάποιοι φωστήρες της ΔΗΜΑΡ, πιθανόν οι ίδιοι που για τη μείωση της αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα, αντί να ζητήσουν μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο (η αύξηση του οποίου είχε πενιχρά αποτελέσματα ως προς τα δημόσια έσοδα), ώστε να μπορούν να το προμηθευτούν οι πολίτες,  πρότειναν εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης που δημιουργήθηκε από τις σόμπες και τα τζάκια, λύση στην οποία κατέφυγαν οι μη έχοντες για να ζεσταθούν.

Φοβάμαι ότι στην πορεία θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε και άλλες τέτοιες «αριστερές» προτάσεις από το κόμμα που ιδρύσαμε ως  συνεχιστή των παραδόσεων της Ανανεωτικής Αριστεράς, με το αντίστοιχο ηθικό πλεονέκτημα που προσδίδουν αυτές έναντι των άλλων, το οποίο πλεονέκτημα ξοδεύεται και φθίνει από τις εφαρμοζόμενες σήμερα πολιτικές του κόμματος .

Είναι ασύμβατο με τις ιδρυτικές της θέσεις , την κοινωνική οπτική που ένα κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς οφείλει να έχει, η  ΔΗΜΑΡ να μη ζητάει και να διεκδικεί με την πολιτική της στην πράξη (και όχι μόνο στα λόγια)  την αλλαγή της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και την εφαρμογή πολιτικών που ανοίγουν το δρόμο για δημοκρατική και συντεταγμένη διέξοδο από τη σημερινή κρίση, κατανέμοντας δίκαια τα οικονομικά βάρη στους φορολογούμενους, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης .

*Ο Σταύρος Μπούρπουλας  είναι ιδρυτικό μέλος  Δημοκρατικής Αριστεράς