246457647-thumb-medium

Δια χειρός κεντρικών τραπεζών

Νέο ρεκόρ χτυπούν τα χρηματιστήρια μολονότι οι οικονομίες χωλαίνουν και οι κοινωνίες ματώνουν. Σε νέα υψηλά πάνω από τις 15.000 μονάδες κινείται ο Dow Jones, ξεπερνώντας τις κορυφές που έσκασαν τη φούσκα το 2007-8. Σε υψηλό 5ετίας έκλεισε το ιαπωνικό χρηματιστήριο, ενώ νέο ιστορικό υψηλό σημειώνει ο γερμανικός Dax με το πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst να σημειώνει υψηλά 5,5 ετών. Ωστόσο, η λέξη «φούσκες» δύσκολα συναντιέται στα mainstream οικονομικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι απαγορευμένη, μέχρι να σκάσει, όπως 6 χρόνια πριν.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται ξεπερνώντας τις 15.000 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο 3,6% υπερβαίνοντας τις 14.000 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας ακολούθησε άμεσα το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και μείωσε το επιτόκιο κατά 0,50% στο 2,75%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Πρόκειται για την έβδομη μείωση του επιτοκίου σε διάστημα 19 μηνών.

Η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα έκοψε το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50% που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να μειώσει και πάλι τα επιτόκια της το επόμενο διάστημα εφόσον διαπιστώσει ότι διατηρείται στην Ευρωζώνη η υποτονική οικονομική δραστηριότητα.

Στις ΗΠΑ ο Μπεν Μπερνάνκι, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) συνεχίζει τα «τυπώνει»85 δισ. δολ. το μήνα για να «διεγείρει» τις αγορές και την οικονομία.

Όταν την ίδια ώρα το γιγαντιαίο ιαπωνικό πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», με σκοπό να «τονώνει» την οικονομική ανάπτυξη, να ρίξει την ισοτιμία του γεν έναντι άλλων νομισμάτων ώστε να κάνει φτηνότερες τις ιαπωνικές εξαγωγές, κατηγορείται ότι εντείνει το «νομισματικό πόλεμο».

Έξι χρόνια περίπου μετά το κραχ στις πιστώσεις και στα ακίνητα η βασική αντίφαση παραμένει.

Από τη μια, οι κυβερνήσεις το ρίχνουν στη λιτότητα, προσπαθώντας να μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα του κράτους, κόβοντας δημόσιες δαπάνες και δανεισμό. Από την άλλη, οι κεντρικές τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν να κρατήσουν όρθιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία διεθνώς.

Ήδη από το καλοκαίρι του 2007, που ξέσπασε η κρίση, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει πάνω από 14 τρισ. δολ. στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, για να αποφύγουν τα χειρότερα… αλά 1930.

Αυτός ο «χρηματοοικονομικός κεϊνσιανισμός», όπως τον περιγράφει ο Ρικάρντο Μπελοφιόρε, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο, οδήγησε διαφόρους να κομπάζουν ότι η ανάπτυξη στρίβει τη γωνία, μάταια.

Αλλά, όπως λέει και ο Μπιλ Γκρος, επικεφαλής της Pimco, της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, στο tweet:

«Ο Dow χτυπά τις 15.000 και ο δείκτης αποδόσεων ομολόγων της Pimco χτυπά ιστορικά χαμηλά. Ευχαριστώ Μπερνάνκι. Έχεις κι άλλο;».

«Δεν υπάρχει φούσκα… Δεν υπάρχει φούσκα… Δεν υπάρχει φούσκα…»

Via : www.enet.gr