ypokrisia

Του Τάσου Παππά

Η επιτηδευμένη ανηθικότητα των αρχόντων, όταν αποκαλύπτεται, προκαλεί έκπληξη και οργή. Όχι μόνο επειδή εκμεταλλεύτηκαν την εξουσία τους για να παρανομήσουν, ή για να παραβιάσουν τις αρχές που έλεγαν ότι υπηρετούσαν, αλλά κυρίως γιατί, τις περισσότερες φορές, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δημοσίως εμφανίζονταν ως κήνσορες της ηθικής, του πατριωτισμού και της προοδευτικότητας των άλλων. Με αφρίζουσα ρητορική και συνεχείς αναφορές στα ιδεώδη του δόγματος ή της ιδεολογίας που υπηρετούσαν σκέπαζαν τις πομπές τους. Ταρτούφοι με μανδύα ιεραπόστολου.

Οι εκπρόσωποι του Θεού: Ανάμεσα στις δεκάδες υπερβολές, ανοησίες και λοιπές αρλούμπες που έχει εκστομίσει ο Γκρίλο έχει πει και μερικά έξυπνα. Για παράδειγμα, προτείνει να επιτρέπεται να παντρεύονται οι καθολικοί ιερείς και να κάνουν παιδιά για να μη χαϊδεύουν τα παιδιά των άλλων. Με τα σκάνδαλα παιδεραστίας που πλήττουν την Καθολική Εκκλησία και τα οποία προσπάθησε το Βατικανό να κρύψει για να μην κηλιδωθεί η υπόληψη των εκπροσώπων (τρομάρα τους) του Θεού, η ιδέα δεν είναι κακή. Δυστυχώς όμως ο δογματισμός είναι ανίκητος. Όπως και η δίδυμη αδελφή του, η υποκρισία.

Ο φτερωτός γιατρός: Έπεσαν από τα σύννεφα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης με το άκουσμα της ποινής για τα όσα κακουργηματικά διέπραξε ο επί τρεις θητείες λαοφιλής δήμαρχος τους. Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για έναν πολιτικό που είχε με επιμέλεια φιλοτεχνήσει την εικόνα του μετρημένου, του συντηρητικού, του ευσεβούς χριστιανού (στενές σχέσεις με την τοπική μητρόπολη και συχνές επισκέψεις για περισυλλογή στο Άγιον Όρος), του πατριώτη, του υπερασπιστή της νομιμότητας. Ο άνθρωπος που έτρεχε τα 100 μέτρα σε δέκα δευτερόλεπτα (με χρονόμετρο χειρός) καταδικάστηκε γιατί, σε περίπου δέκα χρόνια «έχασε» από το ταμείο του δήμου περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ. Το τρίπτυχο της παράταξης του «πατρίς θρησκεία, οικογένεια» το έκανε κουρέλι.

Ο αριστερός Ακης: Προφυλακισμένος αυτός, άρα καλύπτεται από το τεκμήριο της αθωότητας, κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και παράνομο πλουτισμό. Ο παρ’ ολίγον πρωθυπουργός και παρ” ολίγον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιαζόταν ως ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του κόμματος του. Όντας υπουργός κατηγορούσε την κυβέρνησή του για δεξιά πολιτική, για ροπή προς τον νεοφιλελευθερισμό και έβγαζε πύρινους λόγους στα κομματικά συνέδρια και στις πλατείες υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων. Πιστός μέχρι τέλους στην ιδέα του κοινωνικού μετασχηματισμού. Άλλωστε  λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή του, αρθρογραφούσε για τον σοσιαλισμό! Το όραμα της δικής του παράταξης ήταν «εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση». Άλλο ένα τρίπτυχο πεταμένο στα σκουπίδια.

Via : www.efsyn.gr