της Αναστασίας Παπαιωάνου

Συγκαλείται για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια το Συμβούλιο Εποπτείας των τραπεζών. Θα εξετασθούν δεδομένα και φάκελοι για τα μεγάλα δάνεια. Η κυβέρνηση ζητά από τις τράπεζες να δώσουν στοιχεία στις φορολογικές υπηρεσίες.

Έτοιμο να συνεδριάσει είναι, το αδρανές από το 2008, Συμβούλιο Εποπτείας των ελληνικών τραπεζών, το οποίο απαρτίζεται από τους εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες, οι οποίοι αναλαμβάνουν δράση. Το Συμβούλιο διεξάγεται υπό την προεδρία του υπουργού των Οικονομικών και με την συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το Συμβούλιο «φάντασμα» αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του Απριλίου. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι έχει δοθεί εντολή στους νέους εκπροσώπους του δημοσίου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στις τράπεζες στις αρχές Μαρτίου να συλλέξουν στοιχεία για μεγάλες δανειοδοτήσεις προς ισχυρές επιχειρήσεις της χώρας, στις οποίες δεν τηρήθηκαν κατά το γράμμα του νόμου τα τραπεζικά κριτήρια.

«Στους φακέλους που θα εξετασθούν υπάρχουν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που είναι υπερδανεισμένοι και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά των τραπεζών με στόχο την ανάκτηση μέρους των δανείων, τα οποία στο μεταξύ έχουν καταστεί προβληματικά ενώ ο επιχειρηματίας διάγει πλούσιο βίο», αναφέρει στο Euro2day.gr παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος εμπλέκεται στη διαδικασία.

Σαφείς εντολές

Οι νέοι εκπρόσωποι έχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λάβει σαφείς εντολές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ασκήσουν το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος 3723/2008 (σ.σ. ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας επί Αλογοσκούφη) βάσει του οποίου έχουν «ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία και στοιχεία της τράπεζας».

Είναι σαφές ότι η κυβερνητική πολιτική εστιάζει όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα στον ενδελεχή έλεγχο ορισμένων δανείων προκειμένου να υπερασπίσει το δόγμα της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα. Ως εκ τούτου στην επικείμενη εντός του Απριλίου σύγκληση του Συμβουλίου Εποπτείας οι εκπρόσωποι του δημοσίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα παρουσιάσουν τα πρώτα στοιχεία από τις μεγάλες δανειοδοτήσεις των τραπεζών.

Σύνδεση με την εφορία

Πέραν του ελέγχου των διαδικασιών με τις οποίες έχουν δοθεί τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και της έρευνας της διαδρομής των εν λόγω δανείων η κυβέρνηση ζητά από τις τράπεζες να ξεκινήσουν την διάθεση στοιχείων προς τον φορολογικό μηχανισμό με στόχο την εξάλειψη της φοροδιαφυγής. Από την πλευρά των τραπεζών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικροτούν την κυβερνητική πρόθεση για την δημιουργία τουηλεκτρονικού καταθεσιολογίου.

«Έως σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις ενός στρατηγικά κακοπληρωτή δανειολήπτη όταν αυτές βρίσκονται σε άλλη τράπεζα από αυτή που πήρε το δάνειο. Εφόσον υλοποιηθεί το μέτρο θα μπορέσουν οι τράπεζες να βρουν τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των στρατηγικά κακοπληρωτών, οι οποίοι ανέρχονται σε 20.000 δανειολήπτες», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Via : www.euro2day.gr