Ο κ. Μητσοτάκης, με την ανακοίνωση ότι δεν κάνει πρόωρες εκλογές, μπέρδεψε και αποδιοργάνωσε το φιλοκυβερνητικό μέτωπο. Γιατί δεν εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημα που έχει ακόμα και κάνει ένα εκλογικό σάλτο μορτάλε;

Γιώργος Καρελιάς

Παρατηρώ τις αντιδράσεις των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων που εκστασιάζονται από κάθε απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μοιάζουν με ζαλισμένα κοτόπουλα.

Μέχρι πριν από μια εβδομάδα, όταν κυριαρχούσε η βεβαιότητα για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (την είχαν καλλιεργήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του), εξηγούσαν γιατί έπρεπε να γίνει έτσι και εμφανίζονταν βέβαιοι ότι η νέα κυβερνητική θητεία ΝΔ-Μητσοτάκη είναι προ των πυλών.

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός άλλαξε τροπάρι και είπε (ξανά) «εκλογές στο τέλος της τετραετίας», ο ίδιοι άνθρωποι εξυμνούν τη «θεσμική υπευθυνότητά» του και «αναλύουν» τους λόγους για τους οποίους είναι καλύτερη επιλογή η εξάντληση της τετραετίας.

Είναι φανερό: ο κ. Μητσοτάκης, με την ανακοίνωση ότι δεν κάνει πρόωρες εκλογές, μπέρδεψε και αποδιοργάνωσε το φιλοκυβερνητικό μέτωπο. Για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι αυτό το μέτωπο είχε πειστεί ότι οι εκλογές το φθινόπωρο θα οδηγούσαν, εύκολα ή δύσκολα, σε ανανέωση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Είναι λογικός αυτός ο υπολογισμός. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν σήμερα πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι δύσκολο να χάσουν μέσα σε τρεις μήνες. Δύσκολα θα κατακτούσαν και την αυτοδυναμία, αλλά κυβέρνηση θα σχημάτιζαν είτε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη είτε με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Δεύτερον, διότι αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να χαθεί σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και μάλιστα όταν θα έχει μεσολαβήσει ένας σκληρός χειμώνας, τον οποίο πολύ ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη με τρόμο.

Και στην πολιτική υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες όσο αυτές υπάρχουν. Η εκλογική ευκαιρία Μητσοτάκη-ΝΔ είναι το προσεχές φθινόπωρο. Μετά ακολουθεί το άγνωστο. Η φθορά των κυβερνήσεων μετά τη μέση της θητείας τους μεγαλώνει διαρκώς. Ηδη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, φιλικές ακόμα για τον νυν πρωθυπουργό, χτυπάνε ήδη κάποια καμπανάκια. Οι αντιπολιτεύσεις, που αδυνατούν να απειλήσουν τα κυβερνητικά κόμματα, χρειάζονται χρόνο για να το πετύχουν. Ε, λοιπόν, είναι τουλάχιστον περίεργο ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα τέτοιο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, υπάρχει η εκλογική ιστορία, που λέει ότι όσες φορές οι πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις έκαναν πρόωρες εκλογές, με τα προγνωστικά υπέρ τους, τις κέρδισαν. Αντίθετα, όσες εξάντλησαν την τετραετία τις έχασαν.

Γιατί, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης δεν εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημα που έχει ακόμα και κάνει ένα εκλογικό σάλτο μορτάλε;

Η πρώτη εξήγηση, ότι είναι «θεσμικά υπεύθυνος», είναι για τα μπάζα. Ουδείς θα έλεγε ότι είναι «θεσμικά ανεύθυνος», αφού το Σεπτέμβριο θα έχει συμπληρώσει τα τρία χρόνια της θητείας του. Αλλωστε, η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) του ζητούν να κάνει τώρα εκλογές.

Η δεύτερη εξήγηση, ότι δεν κάνει πρόωρες εκλογές διότι η «βόμβα» της απλής αναλογικής απειλεί τη «σταθερότητα», είναι για μικρά παιδιά. Και την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023 να τις κάνει η «βόμβα» αυτή θα υπάρχει. Και θα έχουμε μεγαλύτερη περίοδο αβεβαιότητας.

Η τρίτη εξήγηση, ότι δεν θέλει να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη (εννοεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση) και με τον Ερντογάν να απειλεί, δεν αντέχει κάν σε αντίκρουση. Γιατί, δηλαδή, ο Ερντογάν να θέλει να κάνει κάτι παλαβό τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και να πλήξει και τον δικό του τουρισμό και να μην το κάνει την άνοιξη του 2023;

Υπάρχει και η άλλη, πιο λογική, εξήγηση. Ο κ. Μητοτάκης να έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες ότι, εν όψει σκληρού χειμώνα, θα εγκριθεί και άλλο γενναιόδωρο πακέτο παροχών, που θα του επιτρέψει να δίνει διαρκώς ενισχύσεις και επιδόματα. Επιπλέον, ποντάρει στις απανωτές προγραμματισμένες παροχές που θα κάνει από την αρχή του νέου έτους(αύξηση κατώτατου μισθού, αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί), έτσι ώστε να εξουδετερωθεί η δυσαρέσκεια από το ενεργειακό τσουνάμι που αναμένεται και από την έκρηξη της ακρίβειας. Μπορεί, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης να ποντάρει στις παροχές της τελευταίας στιγμής. ΄Η και να ελπίζει ότι μέχρι τότε μπορεί να έχει τελειώσει και ο πόλεμος, οπότε η «κανονικότητα» θα αποκατασταθεί γρήγορα και θα τον ευνοήσει.

Αρκεί, βεβαίως, να μην τον έχει πάρει αποκάτω η «μη κανονικότητα» των επόμενων μηνών και τα απρόβλεπτα που μπορεί να φέρουν.

Κατά τούτο, το ρίσκο του κ. Μητσοτάκη για εκλογές το 2023(αν, τελικά, τηρήσει αυτό που ανακοίνωσε…), θυμίζει αυτήν τη ρήση του Ναπολέοντα: «Έχω κάνει όλους τους υπολογισμούς. Η μοίρα θα κάνει τους υπόλοιπους».

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ το έχει πει λίγο διαφορετικά: «Το ρίσκο προέρχεται από το να μην ξέρεις τι κάνεις»…

Πηγή : www.news247.gr