vrohi

[Πώς εξαιτίας των στρεβλώσεων, μία βροχή μπορεί να μειώσει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, αλλά να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις τους λογαριασμούς της ΔΕΗ]

Πριν λίγες μέρες η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων θα αυξήσει την υδροηλεκτρική της παραγωγή. Για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα το ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής από νερά θα αυξηθεί, μειώνοντας αντίστοιχα την παραγωγή από λιγνίτη και φυσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας θα μειωθεί. Καλά νέα για τους καταναλωτές, σωστά;

Λάθος.

Δείτε πώς αυτές οι συνθήκες εξαιτίας των στρεβλώσεων αυξάνουν το έλλειμμα της αγοράς ενέργειας και οδηγούν νομοτελειακά σε νέεςαυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Δεδομένο #1: σήμερα το κόστος ηλεκτροπαραγωγής καθορίζεται από το κόστος λειτουργίας της τελευταίας (σε σειρά) συμβατικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (της ΔΕΗ και κάθε ιδιώτη) που χρειάζεται να ‘δώσει’ ενέργεια στο σύστημα μέσα σε μία ημέρα, ώστε το σύστημα να έχει επάρκεια. Κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που μπαίνει στο σύστημα, αμείβεται με αυτό το ποσό. Αυτή η τιμή ονομάζεται οριακή τιμή του συστήματος. Ο Λειτουργός της αγοράς ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) αγοράζει την ενέργεια στην ΟΤΣ και την πουλάει στην ίδια τιμή στους προμηθευτές ενέργειας (σήμερα είναι κυρίως η ΔΕΗ). Θεωρητικά, όσο πιο χαμηλή είναι η ΟΤΣ, τόσο πιο χαμηλό είναι το κόστος ηλεκτροπαραγωγής (αφού αγοράζουν φθηνά οι προμηθευτές, δηλαδή η ΔΕΗ) και άρα πιο φθηνοί οι λογαριασμοί ενέργειας για τους καταναλωτές.

Δεδομένο #2: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αμείβονται από τον ΛΑΓΗΕ με ένα συγκεκριμένο ποσό που καθορίζεται βάσει νόμου (feed in tariff). Το ποσό αυτό προέρχεται από ένα ταμείο που ονομάζεται ‘Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ’ και χρηματοδοτείται από τους καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (το γνωστό Τέλος ΑΠΕ που σήμερα ονομάζεται ΕΤΜΕΑΡ). Στη συνέχεια η πράσινη ενέργεια μεταπωλείται στους προμηθευτές στο ύψος της ΟΤΣ. Άρα όσο πιο χαμηλή είναι η ΟΤΣ από την ταρίφα (feed in tariff), τόσα περισσότερα πρέπει να πληρώσει ο ΛΑΓΗΕ από την ‘τσέπη’ του για να καλύψει τη διαφορά.

Δείτε όμως το παράδοξο της υπόθεσης. Αν η ΟΤΣ είναι χαμηλή (γιατί πχ οι ΑΠΕ έχουν αυξημένη παραγωγή και έχουν εκτοπίσει ακριβές συμβατικές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη) και άρα ο κόσμος πρέπει να πληρώσει περισσότερα για το Τέλος ΑΠΕ, τότε το κόστος ηλεκτροπαραγωγής είναι μειωμένο (αφού η ΟΤΣ είναι χαμηλή) και άρα οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώνουν μειωμένους λογαριασμούς στο ρεύμα.

Αυτό όμως μέχρι σήμερα δεν ισχύει και οι καταναλωτές χάνουν σε κάθε περίπτωση. Αν η ΟΤΣ είναι χαμηλή, καλούνται να πληρώσουν αυξήσεις στο Τέλος ΑΠΕ χωρίς να απολαμβάνουν μειώσεις στο κόστος του ρεύματος. Αν η ΟΤΣ είναι υψηλή, τότε καλούνται να πληρώσουν αυξήσεις στο ρεύμα, χωρίς να απολαμβάνουν μειώσεις στο Τέλος ΑΠΕ (εδώ κρύβονται και άλλες στρεβλώσεις εις βάρος των ΑΠΕ, αλλά δεν θα αναφερθώ τώρα).

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος μίας κατάστασης που εξηγεί πώς η εμμονή στα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί σήμερα τα ελλείμματα της αγοράς ενέργειας, για τα οποία κατηγορούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια δαιμονοποίησης και στιγματισμού των ΑΠΕ, θα την δείτε να εντείνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Φυσικά η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί την συγκυρία (την καλλιεργεί σε μεγάλο βαθμό) για να κάνει ακόμα περισσότερη ζημιά.

Επειδή έρχεται σύντομα η στιγμή αυτή, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι τα ορυκτά καύσιμα φταίνε που βγαίνουμε χαμένοι βρέξει χιονίσει.

ΥΓ: Για να είμαι δίκαιος έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή των κανόνων της αγοράς ενέργειας, ώστε η τιμή του ρεύματος που πληρώνουμε να αντικατοπτρίζει το πραγματικό της κόστος. Αν από αυτήν την προσπάθεια θα ευνοηθούν οι καταναλωτές ή τα ενεργειακά ολιγοπώλια, αυτό είναι άλλη συζήτηση…

Via : oikolopaidia.gr