timthumb

του Απόστολου Μαγγηριάδη

Τι παραδέχτηκε μέσω του εκπροσώπου του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την προηγούμενη βδομάδα; Με απλά λόγια, ότι έκανε λάθος εκτιμήσεις, στις βασικές παραδοχές του ελληνικού προγράμματος, υποεκτιμώντας τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Πώς αντέδρασαν οι εγχώριοι πολιτικοί παίκτες; Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, τόνισε ότι «η διαβούλευση είναι συνεχής, και όσο ενισχύεται η διαπραγματευτική μας θέση, τόσο αλλάζουν οι όροι» και η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του αρχηγού της, εγκατέλειψε τη ρητορική μετριοπάθεια και επανέλαβε το αίτημα για έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο και διαγραφή μέρους τους χρέους.

Η αυτοκριτική των στελεχών του ΔΝΤ ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει ακόμη ένα γύρο εσωστρέφειας ανάμεσα σε μνημονιακούς και αντι-μνημονιακούς. Και να εκτροχιάσει, για άλλη μια φορά, το δημόσιο διάλογο από το πραγματικό διακύβευμα: την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

Ναι, πολλά θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά στο πρόγραμμα αν οι υπολογισμοί ήταν σωστοί. Θα είχαμε λιγότερες αδικίες, μικρότερη ύφεση, λιγότερους ανέργους, ίσως και πιο γρήγορη επιστροφή στην ανάκαμψη. Όχι, δεν θα είχαμε γλιτώσει την τρόικα, τους ελέγχους, τις μεταρρυθμίσεις. Σε στιγμές σαν αυτή όμως, φαίνεται πόσο στοιχίζει στη χώρα η απουσία εθνικής στρατηγικής εξόδου από την οικονομική κρίση. Και αναδεικνύει το πόσο απροετοίμαστο ήταν το πολιτικό σύστημα να διαχειριστεί μια κρίση που το ίδιο δημιούργησε, πόσο ανίκανο ήταν να βρει στοιχεία και αριθμούς, να τεκμηριώσει μια πρόταση, να εξηγήσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα ενός κρατικίστικου μοντέλου ανάπτυξης, πόσο ανίσχυρο ήταν να προτείνει στους δανειστές μια εναλλακτική προσαρμοσμένη στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Η δημόσια παραδοχή του λάθους από την πλευρά των δανειστών θα έχει αντίκρισμα μόνο αν συνοδευτεί από ελληνικές αντιπροτάσεις και προσαρμογές. Πού, πόσο και σε ποιους τομείς μπορεί να μειωθεί η φορολογία; Ποιο είναι το κατάλληλο φιλο-επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο; Ποιοι τομείς της οικονομία μας χρειάζονται ενίσχυση; Τα διδάγματα της προηγούμενης τριετίας είναι επαρκή. Το επόμενο διάστημα θα διαπιστώσουμε εάν η τρικομματική κυβέρνηση διαθέτει πολιτικά αντανακλαστικά για να διαπραγματευτεί, να αναθεωρήσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα περιέχει το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα βγάλει τη χώρα από την καταστροφική περιδίνηση της ύφεσης. Και να επαναφέρει τον πολιτικό διάλογο στην ουσία της πολιτικής.-

Via : www.aixmi.gr