blanchard

της Ελένης Κωσταρέλου

Ο εμπνευστής του καταστροφικού πολλαπλασιαστή προσπάθησε χθες να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Τα αμάζευτα επιχείρησε να μαζέψει χθες το στέλεχος του ΔΝΤ και εμπνευστής του καταστροφικού πολλαπλασιαστή, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Η «εσωτερική υποτίμηση» ήταν η λάθος συνταγή που ακολούθησε η τρόικα κατά την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ παραδέχεται στην έκθεσή του το τραγικό λάθος, όπως δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.», αλλά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα γραφεία του IMF προσπάθησε να τα «κουκουλώσει».

Ο κ. Μπλανσάρ δεν μπόρεσε να μην παραδεχθεί ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν αυτό που ελπίζαμε». Μπορεί να αναθεώρησαν τη δημοσιονομική πολιτική καταφεύγοντας σε αυτόματους σταθεροποιητές, αλλά τίποτα δεν άλλαξε για Ελλάδα και Πορτογαλία. Απλώς μετέθεσαν χρονικά τους στόχους για να διαπιστώσουν ότι «όσο πιο αργά προσαρμόζεσαι δημοσιονομικά τόσο μεγαλύτερη χρηματοδότηση απαιτείται», για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μπλανσάρ ότι «και αυτή δεν είναι ατελείωτη».

Στην Ελλάδα, πάντως, επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μετά την πτώση των spreads ακόμα και στις 800 μονάδες βάσης παραβλέποντας τη χαμηλή προσφορά, δηλαδή τα ελάχιστα –μόλις 30 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που κινούνται στην αγορά.

Από τη μια κάποιοι δημιουργούν προοπτικές για επιστροφή στις αγορές από το 2014 και από την άλλη ορισμένοι μας προσγειώνουν τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει ακόμα από τον κίνδυνο του Grexit.

«Υπάρχει μείωση των spreads, οι επιτοκιακές διαφορές έχουν πέσει σε επίπεδο 2010. Αυτό δεν με εφησυχάζει, απλώς έχει ελαττωθεί η ταχύτητα με την οποία πηγαίναμε στα βράχια. Τώρα κάνουμε προσπάθεια να στρίψουμε το σκάφος» δήλωνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής και πρόσθετε: «υπάρχει μεγάλη ελπίδα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του Ελληνα υπουργού φαίνεται να συμμερίζεται και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος στο περιθώριο του Νταβός εξέφραζε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του 2014 ή αρχές του 2015, με τη διευκρίνιση ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει καθιερώσει ένα ρυθμό και δείχνει αποφασισμένη να φέρει εις πέρας τις δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η πολιτική αναλύτρια της Citigroup, Τίνα Φόρνταμ, μιλώντας στο Bloomberg, τόνιζε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη εξακολουθεί να αποτελεί πιθανότητα για φέτος. Με την επισήμανση ότι αν η Ανγκελα Μέρκελ θελήσει να αποφύγει ένα Grexit τους μήνες που θα προηγηθούν των γερμανικών εκλογών και ο Μάριο Ντράγκι έχει αναλάβει έκτακτες ενέργειες, είπε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία πρέπει να περάσει ορισμένα από τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας «που έχει περάσει ποτέ κυβέρνηση του αναπτυγμένου κόσμου».

Via : www.efsyn.gr