anastasiadis

Στις 20.30 πραγματοποιείται η σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό. Επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%, εισφορά 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου (17 δισεκατομμύρια ευρώ).

του ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 8.30μμ, σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο». Επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων άρχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες για μια πρώτη ενημέρωση σε ό,τι αφορά στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα στο Eurogroup για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.

Η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αύριο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών των παραγωγικών Υπουργείων, που τελικά πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο Προεδρικό Μέγαρο, ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριο Καρογιάν και συνεχίζει την επικοινωνία με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Επιστρέφει το βράδυ ο Πρόεδρος

Γύρω στις 20.00 το βράδυ επιστρέφει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες με την ομάδα του, όπου τις πρωινές ώρες επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. Ο Πρόεδρος προτίθεται να καλέσει και σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αργά σήμερα το βράδυ και να απαιτήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει το σώμα για να περάσουν τα νομοσχέδια που συμφωνήθηκαν, έτσι ώστε να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει τα σχετιζόμενα με τις πρόνοιες του προγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup νομοσχέδια. Η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού θα γίνει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αύριο Κυριακή.

Επιστρέφει εσπευσμένα ο Ομήρου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου αναβάλλει το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στο Λονδίνο και επιστρέφει εσπευσμένα στην Κύπρο απόψε.

Αύριο πιθανόν η Ολομέλεια της Βουλής

Εάν τα νομοθετικά κείμενα των νομοσχεδίων που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα σε νόμους για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup κατατεθούν απόψε στη Βουλή, αύριο το απόγευμα θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της συνεδρίας θα προηγηθεί σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής διενεργεί επαφές με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων από το Λονδίνο όπου βρίσκεται και επιστρέφει απόψε στην Κύπρο εσπευσμένα.

Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον Γενικό του Γραμματέα Άντρο Κυπριανού, θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα κατά την ψηφοφορία στη Βουλή σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αύριο το πρωί.

Σύσκεψη στην Κεντρική Συνεργατική

Σε σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα με τη συμμετοχή των φορέων του συνεργατισμού, εξετάζονται οι εξελίξεις υπό το κράτος της συμφωνίας για τη δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Eurogroup. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού Νέαρχος Ιωάννου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο ίδιος βρίσκεται καθοδόν προς Λευκωσία για να παρευρεθεί στην έκτακτη σύσκεψη, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια ομίχλη στο όλο σκηνικό, δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει συμβεί».

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως τα γραφεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού παρέμειναν κλειστά το πρωί και τα ηλεκτρονικά συστήματα απενεργοποιήθηκαν, την ώρα που αρκετοί καταθέτες ζητούσαν επίμονα να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους. Η απόφαση που λήφθηκε για κούρεμα των καταθέσεων, συμπλήρωσε, είναι καταστροφική και δεν έπρεπε κατ’ ουδένα λόγο να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, αφού όπως εκτιμά, «αυτό θα σκοτώσει το τραπεζικό σύστημα». Ο κ. Ιωάννου δήλωσε ακόμη πως «ίσως δεν πρέπει να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία και να σκεφτόμασταν ως καλύτερη την πιθανότητα να βγούμε από το ευρώ», προσθέτοντας πως «μεσοπρόθεσμα ίσως να μας συμφέρει να πάμε πίσω στην κυπριακή λίρα».

Εκφράζοντας την άποψη πως η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων δεν πρέπει να περάσει από τη Βουλή, ο Διευθυντής του ΣτΛ είπε πως «με το δίκαιο του ο Κύπριος καταθέτης θα νιώσει ότι πληρώνει τα σπασμένα για λάθη που έκαναν άλλοι, ενώ την ίδια ώρα θα φύγει εντελώς η ρευστότητα, θα πάνε τα επιτόκια προς τα πάνω, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, θα αυξηθεί η ανεργία και στο τέλος θα φέρουμε κι άλλο μνημόνιο».

Κλειστά τα Συνεργατικά μετά από οδηγία

Με εντολή του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη, που δόθηκε περί τις 7.00 το πρωί, όλα τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα έκλεισαν τα συστήματα τους και άλλα καταστήματά τους δεν άνοιξαν όπως συνήθως για εργασία το Σάββατο και ως εκ τούτου ουδεμία συναλλαγή μπορούσε να γίνει. Ο κ. Χλωρακιώτης δήλωσε ότι με ψυχραιμία και σε διαρκή συνεδρία, οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά την συμφωνία Eurogroup – Κύπρου. Στο μεταξύ εκπρόσωπος της Λαικής Τράπεζας δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

Τι δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής

Στο Eurogroup η Κύπρος είχε να επιλέξει μεταξύ της χρεοκοπίας ή του μνημονίου, δήλωσε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής στο ραδιόφωτο του ΡΙΚ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσημη.

«Σίγουρα δεν είναι καλά τα νέα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση του Eurogroup. Όμως, η απόφαση αυτή είναι καλύτερη από την εναλλακτική λύση, δηλαδή την άτακτη χρεoκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία αντιμετώπισε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και, υπό τις περιστάσεις, πίστεψε ότι η επιλογή αυτή, όσο και να φαίνεται οδυνηρή, μπορεί να τύχει διαχείρισης σε σχέση με την επιλογή της χρεοκοπίας.

«Με το μνημόνιο εξασφαλίζουμε πρόγραμμα και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να διασωθούμε από μόνοι μας. Η βοήθεια που θα πάρουμε θα είναι 10 δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ακάμψουμε γρήγορα και να καλύψουμε τα χαμένα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε πως αν αφήνονταν οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν, οι καταθέτες θα έχαναν το σύνολο των χρημάτων τους.

Αναφερόμενος στα ταμεία προνοίας, είπε ότι υπήρξε έντονη πίεση να εθνικοποιηθούν και να μετατραπούν σε ομόλογα. «Αυτό αποφεύχθηκε, αλλά τα ταμεία προνοίας θα υποστούν το κούρεμα, διότι εμπίπτουν στις καταθέσεις» τόνισε.

Ο κ. Σαρρής επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη θα μεταβεί στη Μόσχα για συζήτηση της επιμήκυνσης του υφιστάμενου χρέους των 2.5 δισ. ευρώ και βελτίωση των όρων αποπληρωμής του.

Η απόφαση του Eurogroup

Μία πρωτοφανής απόφαση ελήφθη από τους Ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Σε αντάλλαγμα για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους του νησιού, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%. Στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή αφορά το κεφάλαιο των καταθέσεων, όχι τους τόκους, γεγονός ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα της ευρωζώνης.

Επιπλέον, επιβάλλεται και φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στο 10 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Τρόικα στην Κύπρο και τα 17 δισεκατομμύρια, όπου υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νησιού. Οι καταθέτες που θα πληγούν θα λάβουν σε αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών όπου διατηρούν τους λογαριασμούς τους, ισόποσης αξίας με το «κούρεμα» που υπέστησαν. Τονίζεται ότι οι καταθέσεις που διατηρούνται στα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές των Κυπριακών τραπεζών της Ελλάδας δεν πλήττονται ούτε κινδυνεύουν, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου οικονομικών.

Via : www.kathimerini.gr