Αφροδίτη Τζιαντζή

Oι πέντε μεγαλύτερες ενώσεις συνεταιρισμών κοινοποιούν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, αντιπροσωπεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, χιλιάδες επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα.

Με μια σημαντική εξέλιξη για τον συνεταιριστικό χώρο στην Ελλάδα και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΛΟ) γενικότερα γιορτάζεται η σημερινή Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού, όπως έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ η 1η Ιουλίου. Oι πέντε μεγαλύτερες ενώσεις συνεταιρισμών κοινοποιούν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, σε μια ομπρέλα που αντιπροσωπεύει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, χιλιάδες επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα και έναν διόλου ευκαταφρόνητο κύκλο εργασιών, που μαζί με τους υπόλοιπους φορείς ΚΑΛΟ ξεπερνάει τα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, σχεδόν το 1,5% του συνολικού κύκλου εργασιών της ελληνικής οικονομίας.

Η νέα συμμαχία αφορά την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοπoιών Ελλάδας, με πάνω από 5.000 μέλη, την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών, που έχει πάνω από 100.000 μέλη και εξυπηρετεί σχεδόν 200.000 επωφελούμενους, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης, που απασχολεί άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη Συνεταιριστική Ασφαλιστική και την Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη οργάνωση του πρωτογενούς τομέα, καθώς οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι πανελλαδικά πάνω από 1.000 και έχουν πάνω από 150.000 μέλη, σύμφωνα με το μητρώο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Με βάση τα μεγέθη, αλλά και από τη ρεαλιστική στοχοθεσία του μνημονίου συνεργασίας, γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για μια οργάνωση-σφραγίδα ή μια διακήρυξη καλών προθέσεων, αλλά φιλοδοξεί να αποτελέσει τομή στα ελληνικά δεδομένα του οικοσυστήματος της ΚΑΛΟ. Το μνημόνιο υπογράφηκε, κατόπιν προπαρασκευαστικών συζητήσεων, στις 23 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (International Cooperative Alliance) Αριελ Γκουάρκο, της νομικού Iφιγένειας Δουβίτσα, μέλους του νομικού συμβουλίου της ΙCA, και του Λουκά Μπρέχα, συντονιστή του Δικτύου ΚΑΠΑ για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η Ιδρυση Εθνικού Συμβουλίου Συνεταιρισμών, που θα έχει γνωμοδοτικές και συμβουλευτικές αρμοδιότητες, με τη συμμετοχή και των αρμόδιων υπουργείων, και η διερεύνηση διαμόρφωσης μια νέας, σύγχρονης συνεταιριστικής νομοθεσίας. Στόχος επίσης είναι η έμπρακτη αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των συνεταιρισμών, όπως αποτυπώνεται σε ψηφίσματα διεθνών οργανισμών που έχει υπερψηφίσει και η Ελλάδα (ΟΗΕ-Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) αλλά και στο Σύνταγμα, και «θα πρέπει να αποτυπωθεί στον σχεδιασμό της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής της χώρας μας».

Τέλος, προτείνει την εισαγωγή συνεταιριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, όπως επίσης προβλέπεται σε ψηφισμένες από την Ελλάδα συμφωνίες, και την καθιέρωση Γραμματείας Κοινωνικής Οικονομίας – Συνεταιρισμών στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Πηγή : https://www.efsyn.gr