Το «πράσινο φως» για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ άναψε χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του, ξεκαθαρίζοντας ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν θα ψηφίσουν καμία πρόταση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

synedrio3

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σφράγισε με την ομιλία του τη στροφή του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στην ανάγκη να αλλάξει η κυβέρνηση, να αλλάξουν οι πολιτικές σε προοδευτική κατεύθυνση με σταθερή προοδευτική πορεία της χώρας, όπως είπε χαρακτηριστικά υπερασπιζόμενος τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΔΗΜΑΡ. Δεν θα συμβάλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών όπως αυτές που ακολουθούνται, είπε, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι εκλογές ότι προκαλούν πολιτική αστάθεια. «Είναι το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα των εκλογών εγγύτερα», υπογράμμισε ο Φ. Κουβέλης.

Κάνοντας αυτοκριτική αναγνώρισε πολλά λάθη και αστοχίες και δήλωσε για τον εαυτό του ότι επιθυμεί να επανεκλεγεί πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να επιτευχθεί η ολική επαναφορά της στην πολιτική σκηνή και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, στην οποία συμπεριέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού καθώς και τους Οικολόγους, στη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας.

Συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, το σήμα του Φ. Κουβέλη

Ισότιμη συνεργασία Περιέγραψε, μάλιστα, το σχήμα της κυβερνητικής συνεργασίας σημειώνοντας ότι απαιτείται ισότιμη συνεργασία μεταξύ όλων των κομμάτων και όχι προσκόλληση στο πρώτο κόμμα, στέλνοντας μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τυχόν ηγεμονισμούς. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει την οργανωτική και πολιτική της αυτοτέλεια σε πείσμα όσων εύχονται τη διάλυσή της ή προεξοφλούν τη διάχυσή της σε άλλους πολιτικούς φορείς.

Με την ομιλία του ο Φ. Κουβέλης σφράγισε την επανασύνδεση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ και καταχειροκροτήθηκε από το σώμα των συνέδρων όταν δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι τάσεις Στο εσωκομματικό πεδίο έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις, που διαφοροποιούνται μόνο ως προς την… ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο η ΔΗΜΑΡ θα προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία πλευρά οι βουλευτές Μ. Ρεπούση και Ασ. Ξυροτήρη, οι οποίες κάνουν λόγο για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη πλευρά το Αριστερό Δίκτυο και η ομάδα των προεδρικών (Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης κ.ά.) που υποστηρίζουν τη σταδιακή προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις λίστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγετική ομάδα επεξεργάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει την οργανωτική της αυτονομία, αλλά δεν θα κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές δίνοντας τη δυνατότητα στους βουλευτές της να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την περίπτωση η κάθοδος των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκληφθεί ως συνασπισμός κομμάτων αμφισβητώντας το μπόνους των 50 εδρών.

ΕΙΠΕ Ο Φώτης Κουβέλης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ιούνιος 2010: Την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από τον Συνασπισμό καθόρισαν αποκλειστικά η αντίθεσή μας και οι διαφορές μας με την πολιτική του. Ο ΣΥΝ έχει απομακρυνθεί από τον αριστερό ευρωπαϊσμό.

Μάρτιος 2011: Φορείς της Αριστεράς (υπονοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκαν να διατυπώσουν, να οργανώσουν τις κοινωνικές δυνάμεις με εναλλακτική πρόταση. Ξοδεύτηκαν στις καταγγελίες και έφτασαν στο σημείο να αναζητούν λύσεις εκτός ΕΕ και χωρίς ευρώ.

Μάρτιος 2012: Οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία, η εμμονή στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που συνιστά πτωχευτικό γεγονός και αποτελεί ρήξη με την Ευρωζώνη, δυσχεραίνουν την πολιτική συνεννόηση.

Σεπτέμβριος 2014: Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι προσκολλημένος σε ανεδαφικές και δογματικές απόψεις, μετακινείται σε ρεαλιστικότερες και μετριοπαθέστερες θέσεις σε σχέση με το παρελθόν. Πρέπει να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο.

Ομιλία του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο Ανοιχτή πρόσκληση από τον Δ. Βίτσα

Ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας απηύθυνε από το βήμα του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας με ξεκάθαρο τρόπο επιβεβαιώνοντας την προσέγγιση των δύο κομμάτων. Μιλώντας με θερμά λόγια, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι βρίσκεται «ανάμεσα σε πολλούς συντρόφους αγώνων και ελπίδων. Ανάμεσα σε φίλους χρόνων» και απηύθυνε «τον ειλικρινή και συντροφικό, έξω από εθιμοτυπίες και στερεότυπα, χαιρετισμό του Αλ. Τσίπρα». Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υπάρξουν βουλευτές οι οποίοι στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, είτε στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου, θα δώσουν με την ψήφο τους λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά για να συνεχίσει μια παράλογη, και απάνθρωπη πολιτική.

Ο γραμματέας της ΝΔ Αν. Παπαμιμίκος χαρακτήρισε «θεσμικό εκβιασμό τις διακηρύξεις για καταψήφιση κάθε υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης προσκάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην προγραμματική ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων.

Από το διαζύγιο με ΣΥΝ για την Ευρώπη στην επι-στροφή…

Χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια για να επιτευχθεί η επαναπροσέγγιση του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το οδυνηρό διαζύγιο της ανανεωτικής πτέρυγας με τον ΣΥΝ στο 6ο συνέδριο το 2010 και τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή 4 πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Φ. Κουβέλης, Γρ. Ψαριανός, Θ Λεβέντης και Ν. Τσούκαλης) που είχε καταγράψει ποσοστό 4,6% στις εκλογές του 2009 ακολούθησαν τέσσερα δύσκολα χρόνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η ΔΗΜΑΡ αρχικά κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκατέλειψε τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, ενώ πριν από τις διπλές εκλογές του 2012 επέρριπτε ευθύνες στην Κουμουνδούρου ότι ακροβατούσε μεταξύ ακραίων θέσεων που περιελάμβαναν ακόμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση το 2012, το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για αριστερό λαϊκισμό.

Η κατάρρευση Εναν χρόνο αργότερα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα του Φ. Κουβέλη που με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ αποχώρησε από την κυβέρνηση. Η δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος και η παράλληλα άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν τα δύο κόμματα πιο κοντά.

Ομως η στρατηγική της ΔΗΜΑΡ που ακολουθούσε τη γραμμή «ούτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ» οδήγησε το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς στην εκλογική κατάρρευση στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου.

Τότε ξεκίνησε και η βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Κουμουνδούρου που οδήγησε τη μεταρρυθμιστική τάση του Σπύρου Λυκούδη εκτός κόμματος σε συνδυασμό με την ανεξαρτητοποίηση τριών βουλευτών και τη διαγραφή του Γρ. Ψαριανού.

Ο βουλευτής δήλωσε τότε ότι η απομάκρυνσή του ήταν μέρος της συμφωνίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για τη μελλοντική συνεργασία τους. Για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Φ. Κουβέλη για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την περίοδο της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση είχαν ξεκινήσει οι επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Αγ. Κωνσταντίνου άρχισε να διαβλέπει μια ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικεί τον ρόλο του εγγυητή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας σε ένα συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις.

Η ομιλία του Φ. Κουβέλη στο 3ο συνέδριο ουσιαστικά σφράγισε τη μελλοντική συνεργασία των δύο κομμάτων, αφού ενέταξε τη ΔΗΜΑΡ στο μπλοκ των δυνάμεων που θα διεκδικήσουν την εξουσία με τον ΣΥΡΙΖΑ αρνούμενοι να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προφανή στόχο να προκαλέσουν εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Via : www.ethnos.gr