images 1

γράφει ο Κ. Αρχοντακης*

Ποτέ δεν εμφανίστηκε πιο επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης και διεξαγωγής ενός συνεδρίου για τη ΔΗΜΑΡ, απ’ όσο εμφανίζεται σήμερα. Έχοντας διανύσει το τρίτο έτος από την ίδρυσή της και  την συμπλήρωση ενός έτους συμμετοχής της στη συνεργατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού, βρίσκεται αντιμέτωπη με καίρια ζητήματα που άπτονται τόσο με την κρισιμότητα της δικής της ιδεολογικής και πρακτικής υπόστασης όσο και με τη γενικότερη υποβάθμιση των όρων και των συνθηκών της  ζωής των Ελλήνων.

Η κοινοβουλευτική μας ομάδα μειώθηκε μετά την αποχώρηση τριών μελών της . Από την η κεντρική επιτροπή του κόμματος  έχουν αποχωρήσει αρκετά μέλη . Οι δημοσκοπήσεις δίνουν εικόνα πτωτικής τάσης για το κόμμα . Τέλος  στις κομματικές οργανώσεις υπάρχει εμφανής  αδρανοποίηση  μελών όντας σε αναμονή εξελίξεων .

Ακόμη και χωρίς την ψυχρή λογική, διαπιστώνεται ότι το ερώτημα δεν είναι «αν» χρειάζεται ένα συνέδριο άμεσα αλλά «πώς» θα μπορέσει αυτό το συνέδριο που επιτακτικά γίνεται απαραίτητο μέρα με τη μέρα, να ανταποκριθεί με την ατζέντα του στις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί. Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο παρόν κυβερνητικό σχήμα προκαλεί αναπότρεπτη φθορά της ιδεολογικής της φυσιογνωμίας .Είναι όμως αυτονόητο ότι μπορεί να συμβαίνει για όλες τις ιδεολογίες που δοκιμάζονται στη αρένα της άσκησης πραγματικής πολιτικής και σε μια ιστορική στιγμή κατά την οποία οι προσπάθειες εξισορρόπησης και εξομάλυνσης, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάλυση του ίδιου του κοινωνικού ιστού της χώρας μας, έχουν κορυφωθεί.

Το συνέδριο μας πρέπει να αποτελέσει καταλυτικό αντίδοτο σε όλες τις αναταράξεις που μας περιβάλλουν με σαρωτικό τρόπο .Πρέπει να να διεξαχθεί  δίνοντας όμως χρόνο προετοιμασίας. Μέσω του συνεδρίου θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε με σαφήνεια και ακρίβεια το σημερινό μας στίγμα, τις μελλοντικές μας ενέργειες, εφόσον επιθυμούμε να παραμείνουμε ενεργοί, υπολογίσιμοι και αποτελεσματικοί. Ανάμεσα στα άλλα, θα μελετήσουμε τις θέσεις και τις απόψεις των εκλεγμένων βουλευτών μας, των εξωκοινοβουλευτικών συνεργατών μας, των λειτουργών μας στην δημόσια διοίκηση,την δράση μας στους χώρους εργασίας και όλα αυτά μετά από ένα έτος εμπειρίας στα κοινά και στα δύσκολα. Θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε  τη μελλοντική συμμετοχή μας στο πολιτικό ισοζύγιο της Ευρωβουλής .Θα μπορέσουμε να χαράξουμε την στρατηγική για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές στη χώρα μας. Θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τις τοποθετήσεις των λοιπών κομμάτων, δεδομένου ότι θα έχουμε ανά χείρας τα αποτελέσματα των δικών τους συνεδρίων. Τα συνέδρια του  ΠΑΣΟΚ και της ΑΝΕΛ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ενώ εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα λάβουν χώρα μέσα στο χρονικό διάστημα καλοκαιριού και φθινοπώρου.

Εν μέσω όλου του κλίματος απαξίωσης του πολιτικού συστήματος , οφείλουμε να δώσουμε όχι μόνο την εντύπωση ότι «λειτουργούμε» αλλά κυρίως να επιβεβαιώνουμε στην πράξη ότι οι στόχοι μας ταυτίζονται  και παραμένουν με τις επιδιώξεις  των απαξιωμένων εργαζομένων,  της νεολαιας και των ανέργων για ένα καλύτερο αύριο .

Η πολιτική ιδεολογία μας ανέκαθεν αποτελούσε και το προσόν μας, κι αυτό μπορούν να το ισχυρισθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική. Όμως η εφαρμογή και η εξέλιξη αυτής της ιδεολογίας αποδεικνύεται δυσκολότερη και πιο απαιτητική σε συνθήκες κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Η αρχική σύλληψη και υιοθέτησης της κυβερνητικής μας εμπλοκής  υπό το πρίσμα μάλιστα ενός καθεστώτος συνεχών δοκιμασιών και αναπόδεικτων μελλοντικών υποσχέσεων, δοκιμάζεται. Στο κάλεσμα της κάθε είδους καλοπροαίρετης κριτικής έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε το ταχύτερο δυνατόν οργανώνοντας συνέδριο.

Έτσι η ΔΗΜΑΡ θα επαναπροσδιοριστεί εκ νέου  για να παρεμβαίνει με κύρος στα γεγονότα.

*ο Κ. Αρχοντάκης ειναι μελος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ