Στο έλεος του ανθρώπου τα δέντρα όλης της Γης

Τα δέντρα όλης του πλανήτη μας υπολογίζονται σήμερα σε λίγο πάνω από τρία τρισεκατομμύρια, όμως άλλα τόσα έχουν χαθεί εξαιτίας των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα, που θεωρείται η ακριβέστερη εκτίμηση που έχει γίνει ποτέ.

Το θετικό νέο είναι πως τα δέντρα είναι πολύ περισσότερα -σχεδόν οκταπλάσια- από όσα υπολόγιζαν έως τώρα οι επιστήμονες, καθώς η προηγούμενη εκτίμηση πριν μια δεκαετία ήταν το πολύ 400 δισ. δέντρα.

Το κακό όμως είναι ότι έχουν μείνει τα μισά δέντρα στη Γη, καθώς εκτιμάται ότι έχει χαθεί το 46% των δέντρων μετά την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Σήμερα περίπου 15 δισ. δέντρα κόβονται ή καίγονται κάθε χρόνο και από αυτά μόνο τα πέντε δισ. επαναφυτεύονται ή ξαναφυτρώνουν μόνα τους.

Έτσι, κάθε χρόνο υπάρχει καθαρή απώλεια δέκα δισ. δέντρων και μειώνεται κατά το 0,3% περίπου ο δασικός πλούτος της Γης.

Από τα συνολικά 3,04 τρισ. δέντρα, τα περισσότερα (περίπου 1,39 τρισ. ή 43%) υπάρχουν στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, τα 0,61 τρισ. (22%) στις εύκρατες και τα 0,74 τρισ. (24%) στα όρια του αρκτικού κύκλου. Τα βόρεια αυτά δάση από κωνοφόρα στη βόρεια Ρωσία, Σκανδιναβία και βόρεια Αμερική είναι και τα πιο πυκνά.

Δυστυχώς η διαρκής επέκταση των γεωργικών εκτάσεων σε βάρος των δασών, η υλοτόμηση, οι πυρκαγιές, η ρύπανση και άλλα αποψιλώνουν συνεχώς τα δάση.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι συνολικά, μετά το τέλος της εποχής των παγετώνων πριν από 11.000 χρόνια, χάθηκαν από τη Γη εξαιτίας των ανθρώπων σχεδόν τρία τρισ. δέντρα.

«Η Ευρώπη ήταν κάποτε σχεδόν καλυμμένη από ένα γιγάντιο δάσος και σήμερα είναι σχεδόν μόνο πεδιάδες και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οι άνθρωποι ελέγχουν απολύτως τις πυκνότητες των δέντρων», ανέφερε ο Κράουδερ.

Οι ερευνητές από 15 χώρες, με επικεφαλής τον Τόμας Κράουδερ της Σχολής Δασολογίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι σε κάθε άνθρωπο που ζει σήμερα στη Γη, αντιστοιχούν περίπου 422 δέντρα.

Via : www.efsyn.gr