Στο «σφυρί» βγαίνουν τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ύστερα από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ 168 ακίνητα προκειμένου να πάρουν το δρόμο της εκποίησης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση κατοίκων και φορέων της περιοχής, οι οποίοι είχαν εκφράσει μέσα από την «Ε» (στις 19 Φεβρουαρίου, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Σώστε τα Προσφυγικά») την αγανάκτηση για την εγκατάλειψη των ιστορικών κτηρίων και είχαν υπογραμμίσει ότι μοναδική λύση αποτελεί η αξιοποίησή τους σε ευθυγράμμιση με την κήρυξή τους ως νεοτέρων μνημείων.

Εκπρόσωπος του Σύλλογου Κέντρου Αμπελοκήπων κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες παρ’ ότι είχαν εδώ και χρόνια κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές παρέμεναν αναξιοποίητες, με αποτέλεσμα τη σημερινή απαξίωση. Τα σχέδια συμπεριελάμβαναν δημιουργία Μουσείου, ξενώνα ασθενών του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, καθώς και αναπαλαίωση και απόδοσή τεσσάρων κτηρίων σε πολύτεκνους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την οριστική κήρυξη των ακινήτων ως διατηρητέων από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων τον Φεβρουάριο του 2009, με υπουργό Πολιτισμού τον Αντ. Σαμαρά, καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη, με αποτέλεσμα τα κατασκευασμένα την περίοδο 1933-35 οκτώ συγκροτήματα να ρημάζουν. Χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδης έδωσε τη δική του ερμηνεία για τη μεταβίβαση των Προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ και ζήτησε από όλους τους συνυποψηφίους του να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα:

«Τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτελούν ένα κομμάτι ιστορικής μνήμης και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για την πόλη μας. Αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης είναι οι ίδιοι που θέλουν να τα ξεπουλήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ως δημοτική παράταξη, εδώ και χρόνια έχουμε δώσει αγώνες για την προστασία και την αξιοποίηση αυτών των χώρων. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές σε αυτούς που θέλουν να ξεριζώσουν την ιστορική μνήμη της πόλης ότι θα μας βρουν απέναντί τους.

»Θα συνεργαστούμε με όλους τους επιστημονικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, ζητάμε από το δήμαρχο της Αθήνας αλλά και τους υπόλοιπους υποψηφίους να τοποθετηθούν ανοιχτά για το ζήτημα».

Ως αργά χθες το βράδυ πάντως δεν είχε γίνει γνωστή η τοποθέτηση άλλων υποψήφιων δημάρχων, εκτός του Βασ. Καπερνάρου, που κατήγγειλε το «ξεπούλημα της ιστορίας μας».

Στις φήμες ποερί μετακόμισης και του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός απάντησε ως εξής: «Το γήπεδο της Λεωφόρου ανήκει στον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Είναι επίσης γνωστό ότι τους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί -και θα γίνουν- έργα ανακατασκευής του. Επομένως, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο μόνος τρόπος για να φύγει ο Παναθηναϊκός από την ιστορική του έδρα θα είναι να το αποφασίσει ο ίδιος, δηλαδή ο κόσμος της ομάδας μέσω της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, θέμα ασφαλώς που δεν τίθεται».