Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την έκταση στο Ελληνικό που πουλήθηκε κοψοχρονιά από τη ΝΔ αναδεικνύει ο Νίκος Μπελαβίλας.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους» τονίζει ότι «η τιμή πώλησης των 6.300 στρεμμάτων του Ελληνικού κλείδωσε το 2014 στα 600 εκ. ευρώ. Δύο διαφορετικές πραγματογνωμοσύνες εκτιμούσαν τότε ότι η πραγματική αξία του ακινήτου ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη, από 2,5 έως 5 δις ευρώ. Η πώληση περιελήφθη στο Μνημόνιο και το 2016 η διαδικασία προχώρησε με το ποσόν που είχε ορίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».

 Ο Νίκος Μπελαβίλας υπογραμμίζει ότι «από το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύθηκαν χθες (ΦΕΚ 4212Δ/9.8.2022) οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού. Από έναν αρχικό και πολύ πρόχειρο υπολογισμό για τα 3.000 οικοδομήσιμα στρέμματα του χώρου, η αξία του ακινήτου που προσδιορίστηκε στα 600 εκ ευρώ το 2014, σήμερα ξεπερνάει κατά πολύ τα 15 δις ευρώ. Χοντρικά λοιπόν το Ελληνικό πωλήθηκε στο 4% της αξίας που έχει πριν ακόμη κτιστεί ένα τούβλο».

Ο Νίκος Μπελαβίλας υπενθυμίζει πως ο «τυχερός επενδυτής προέκυψε μετά από μία διαγωνιστική κούρσα η οποία ξεκίνησε με εννέα υποψήφιους και τελικά στον δρόμο απέμεινε ο ένας. Ο ένας υποψήφιος ήταν ένα κονσόρτσιουμ τριών εταιρειών-μίας ελληνικής, μίας κινεζικής και μίας αραβικής. Πριν καν ξεκινήσει το έργο οι δύο ξένοι εταίροι αποχώρησαν και τελικά έμεινε μοναδικός ιδιοκτήτης η ελληνική εταιρεία. Το ίδιο συνέβη και με τον περιβόητο διαγωνισμό του καζίνο μέσα στην επένδυση. Διεθνείς εταιρείες εκ των οποίων έμεινε μία αμερικανική και αυτή αποχώρησε αφήνοντας την ιδιοκτησία πάλι σε μία μοναδική ελληνική εταιρεία».

«Το Ελληνικό στα χέρια των μοναδικών Ελλήνων τυχερών που κατόρθωσαν να ανταγωνιστούν τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αγοράς, να τους πετάξουν όλους έξω και να κερδίσουν χωρίς να έχουν κτίσει ούτε ένα τούβλο μία αγοραπωλησία με απόδοση 25 φορές επάνω. Τέτοιες αποδόσεις πετυχαίνουν μόνο με πειραγμένη ρουλέτα!» καταλήγει ο Νίκος Μπελαβίλας.