Σε πρόωρες εκλογές οδηγείτε το Κόσοβο, καθώς η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Ισά Μουσταφά πέρασε από το κοινοβούλιο με μεγάλη διαφορά σε ψήφους. Η κυβέρνηση έπεσε λόγω της διαφωνίας της με την αντιπολίτευση για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου.

Συγκεκριμένα, η πρόταση μομφής πήρε 78 ψήφους υπέρ και 43 κατά και οδηγεί το Κόσοβο σε πρόωρες εκλογές. Βασική αιτία στην πρόταση μομφής είναι σύγκρουση που προέκυψε στη χώρα μετά την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου.

Η κυβέρνηση δεν είχε επαρκή πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία, που έχει ήδη υπογραφεί από το 2015 και χρειάζεται κοινοβουλευτική επικύρωση. Παρά τις πιέσεις και από τις ΗΠΑ για ολοκλήρωση της διαδικασίας και τις διαβεβαιώσεις εγχώριων και ξένων ειδικών, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία αυτή το Κόσσοβο θα χάσει εδάφη.

Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο είναι αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και κατοικείται κατά πλειοψηφία από εθνικά Αλβανούς. Από το 1999 έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του Βελιγραδίου, μετά από στρατιωτική επέμβαση του NATO, ενώ από το 2008 έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του, ωστόσο αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από αρκετές χώρες – μέλη του ΟΗΕ.

Via : www.thepressproject.gr