Στουρνάρας  Τρόικατου Τάσου Παππού

Η αίσθηση πολλών πολιτικών παραγόντων είναι ότι οι μετοχές του Γ. Στουρνάρα στο πολιτικό χρηματιστήριο σημειώνουν κάμψη. Αυτό έχει ως συνέπεια μια ψυχολογική πίεση στον υπουργό Οικονομικών, που φαίνεται ακόμη και στις δημόσιες εμφανίσεις του. Οι δηλώσεις του δεν αποπνέουν εκείνη τη σιγουριά που είχε ο κ. Στουρνάρας μέχρι πριν από λίγο καιρό. Μετέδιδε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας και συχνά-πυκνά εγκαλούσε με οξεία ρητορική τους αντιπάλους του. Τώρα είναι στεγνός, λακωνικός και εμφανώς προβληματισμένος.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του κ. Στουρνάρα ήταν η καλή προσωπική σχέση του με τον Α. Σαμαρά, που λειτουργούσε σαν ασπίδα προστασίας, και η τεχνογνωσία του – προσόν απαραίτητο και συνάμα διαβατήριο εισόδου στην περιοχή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Το τελευταίο διάστημα, οι φήμες θέλουν τον πρωθυπουργό να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από τον υφιστάμενό του και να μην τον υπερασπίζεται με τον φανατισμό που το έκανε σε προηγούμενες φάσεις, όταν ο κ. Στουρνάρας δεχόταν βολές απ’ όλες τις πλευρές. Φρόντισε πάντως και ο ίδιος να δώσει αφορμές για να αλλάξει η ατμόσφαιρα. Tα περί success story αποδεικνύονται φούμαρα. Κατέπεσαν με πάταγο μέσα σε λίγες μέρες.

Ομως η δέσμευση για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς σκοντάφτει στη σκληρή πραγματικότητα. Οι υποσχέσεις για αποκλιμάκωση της ύφεσης εντός του 2013 μάλλον θα μείνουν στα χαρτιά. Αυτό λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Το φιλόδοξο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων δεν προχωρά με τον ρυθμό που περίμενε η κυβέρνηση. Οι τροϊκανοί στην τελευταία επίσκεψή τους διαπίστωσαν υστέρηση σε πολλά επίπεδα και αυτό χρεώθηκε στο οικονομικό επιτελείο, για τις διαπραγματευτικές δυνατότητες του οποίου πυκνώνουν εσχάτως οι αμφιβολίες.

Ο περιλάλητος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, που όλοι τον ανέμεναν με μεγάλες προσδοκίες, δέχθηκε κριτική ακόμη και από φίλιες ιδεολογικά δυνάμεις. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, υποστήριξε πως «δίνει την εντύπωση ότι συντάχθηκε σ’ ένα παράλληλο σύμπαν, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά».

Οσο υπήρχαν στην κυβέρνηση οι Α. Μανιτάκης και Α. Ρουπακιώτης, ο υπουργός Οικονομικών τούς έδειχνε ως βασικούς υπαίτιους για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Τώρα που αυτοί έφυγαν από τη μέση δεν υπάρχουν πια σάκοι πυγμαχίας για να προπονείται το οικονομικό επιτελείο.

Το πολυνομοσχέδιο που προέκυψε φέρει τη σφραγίδα του υπουργείου Οικονομικών και η υποδοχή που είχε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και από την κοινωνία, αλλά και οι κραυγαλέες προχειρότητες στη σύνταξή του βάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα για τον κ. Στουρνάρα. Επιπλέον, με την αναβαθμισμένη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών έχασε τον ρόλο του προνομιακού συνομιλητή του πρωθυπουργού. Αν προσθέσουμε στα προηγούμενα και την πιθανότητα να υπάρξουν νέα μέτρα το φθινόπωρο, θα έχουμε μπροστά μας όλες τις δυσκολίες με τις οποίες καλείται να αναμετρηθεί ο κ. Στουρνάρας.

via http://www.efsyn.gr/?p=75313