timthumbCAN4IGFF

Δε βλέπουν ότι θεριεύει η Χρυσή Αυγή;

της Ευγενίας Μπουρνόβα*

«Όποιος έχει ασκήσει διοίκηση, το πρώτο πράγμα που έχει μάθει είναι να μη βιάζεται και να κάνει υπομονή», μου είπε ένας φίλος μου προχτές , ενώ συζητούσαμε για τα Πανεπιστήμια! Προσωπικά έχω ασκήσει πολύ αντιπολίτευση στη ζωή μου! Η μόνη διοίκηση που είχα ασκήσει μέχρι πρόσφατα είναι επικεφαλής συνδικάτου, άρα και εκεί έχει μεγάλη δόση αντιπολίτευσης ,αλλά συγχρόνως απαιτεί μεγάλη υπομονή και συνιστά μια πολύ καλή εκπαίδευση!

Έμαθα, λοιπόν, να κάνω υπομονή για να δω κάποια μέρα έναν υπουργό Παιδείας να σέβεται τον πολίτη και ειδικότερα τους εκπαιδευτικούς και να μην κάνει διαφορετικά πράγματα από αυτά που λέει! Και αν κάποια στιγμή είχα την αίσθηση ότι αυτό κάποτε θα πραγματοποιηθεί, σήμερα μετά την ανακοίνωση του διαρκώς τροποποιούμενου σχεδίου «Αθηνά», νομίζω ότι έχει χαθεί κάθε ελπίδα!

Σήμερα που η χώρα, χρεοκοπημένη πια, υποτίθεται ότι κάνει περικοπές στις σπατάλες και εξορθολογισμό δαπανών, ο υπουργός πληρώνει σχεδόν 200.000 ευρώ (δεν δίνονται τα ονόματα αυτών που τα εισέπραξαν παρότι έχουν ζητηθεί και μέσα στη Βουλή!) για να κάνει μια μελέτη-πρόταση που βρίθει λαθών και ρουσφετολογικών πελατειακών ρυθμίσεων που έχουν ξεσηκώσει όλο τον κόσμο!

Πώς δικαιολογείται ο υπουργός Παιδείας, για του οποίου την Πολιτεία στο υπουργείο βοά ο εκπαιδευτικός κόσμος αλλά και τα Ηλεκτρονικά Μέσα; Απαξιώνει και αγνοεί τους πάντες. Σημειωτέον ότι η Πολιτεία έχει μειώσει κατά 50% ακριβώς τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, σε σχέση με το 2009 και κατά 10% σε σχέση με πέρσι, στο όνομα των αναγκαίων περικοπών.

Αλήθεια, η Νέα Δημοκρατία έχει ακούσει για την έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς; Προφανώς ικανοποιείται από την πρωτιά στα γκάλοπ και δεν βλέπει ότι η συνεχιζόμενη αυτή έλλειψη εμπιστοσύνης είναι προς όφελος και της Χρυσής Αυγής. Και όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δείξει ένα όλο και αυταρχικότερο πρόσωπο, η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να ισχυροποιείται, αφού αυτό που την τρέφει δεν είναι (τόσο) τα λάθη της Αριστεράς αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς και, άρα, η στροφή πολλών συμπολιτών μας σε φασιστοειδή πατερναλιστικά κόμματα.

Όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να πολιτεύεται με τις παλιές συνταγές, οι πολίτες θα συνεχίσουν να αντιδρούν και αυτοί με τα γνωστά αντανακλαστικά.

Ο τρίτος εταίρος της κυβέρνησης, η Δημοκρατική Αριστερά, έχει τεράστιο χρέος να πιέσει στην κατεύθυνση της πολιτικής κάθαρσης σε βάθος, με μηδενική ανοχή σε αδιαφανείς διαδικασίες και πελατειακά φαινόμενα, αλλά και με την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων στις αποφάσεις. Αυτό περιμένει όχι μόνο ο ψηφοφόρος του χτες, αλλά και ο κάθε πολίτης για ένα καλύτερο αύριο, με περισσότερη εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα.

*Η Ευγενία Μπουρνόβα είναι καθηγήτρια Οικονομικής – Κοινωνικής Ιστορίας και Ιστορίας Πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Via : www.aixmi.gr