Ολοένα και αποκαλύπτονται οι προθέσεις της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, καθώς όλα δείχνουν ότι η Μεταρρυθμιστική Τάση του κόμματος θα αποχωρήσει από την Αγίου Κωνσταντίνου, στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρότασή της για διεξαγωγή διαλόγου με την «Ελιά» και το «Ποτάμι» χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

Τον… οδικό χάρτη για την έξοδο από τη ΔΗΜΑΡ περιγράφουν ήδη ακροθιγώς προβεβλημένα στελέχη των «μεταρρυθμιστών», αφήνοντας να εννοηθεί πως στην περίπτωση που ο Φώτης Κουβέλης και οι «προεδρικοί» θελήσουν να θέσουν όρους στον διάλογο με την «Ελιά» ή δώσουν αριστερή κατεύθυνση στο κόμμα, τότε οι ίδιοι δε θα παραστούν στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.

Υπονοούμενα Λυκούδη

Εξάλλου, δυναμικό «παρών» στις εξελίξεις έκανε χθες η εσωκομματική αντιπολίτευση με την ομιλία του Σπύρου Λυκούδη στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 984» στο Γκάζι. Ο επικεφαλής της Μεταρρυθμιστικής Τάσης επέρριψε πολλές φορές όλη την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα στην ηγεσία, σημείωσε πως δεν πρόκειται για ήττα, αλλά «για συντριβή», ενώ αξίωσε από τον Φώτη Κουβέλη –χωρίς να τον κατονομάσει- να αναλάβει πλήρως την πολιτική ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ο Σπύρος Λυκούδης άφησε να εννοηθεί ότι για τους «μεταρρυθμιστές» της ΔΗΜΑΡ είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» το ενδεχόμενο να στρίψει η ΔΗΜΑΡ το τιμόνι της προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και επισήμανε, μάλιστα, πως αν δεν τηρηθεί αυτή η «κόκκινη γραμμή», τότε ο ίδιος και τα υπόλοιπα στελέχη και μέλη της τάσης του δε θα έχουν καμία θέση στη ΔΗΜΑΡ. «Αν υπάρξει από την ηγεσία μία εξέλιξη σαφούς προσανατολισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που την απεύχομαι, θα γίνει το χαλί που θα τραβηχτεί για πολλούς από μας, της ιστορικής διαδρομής της Ανανέωσης», είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λυκούδης, υπονοώντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η Μεταρρυθμιστική Τάση θα βρεθεί εκτός κόμματος και θα επιχειρήσει να χρεώσει την διάσπαση στον Φώτη Κουβέλη. Άλλωστε, ο κ. Λυκούδης, αμέσως μετά, συνέχισε λέγοντας: «Με θλίβει αλλά δεν με πειράζει, γιατί τα κόμματα υπάρχουν επειδή κάποιους εκπροσωπούν και όχι ως υπολείμματα μίας παράδοσης», ενώ κάλεσε την ηγεσία του κόμματος «να σκεφτεί πριν πράξει».

«Θα προχωρήσουμε με όσους έρθουν»

Εντωμεταξύ, ακόμη σαφέστερος ως προς τις προθέσεις των «μεταρρυθμιστών» ήταν ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος, με ανάρτησή του στο facebook, ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η Μεταρρυθμιστική Τάση θα ακολουθήσει δική της, αυτόνομη πορεία με… «όσους έρθουν». Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην εκδήλωση με τον Σπύρο Λυκούδη, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος επισήμανε: «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συγκέντρωση στο Γκάζι ΔΕΝ ειναι άλλη μια εκδηλωση της κεντροαριστεράς. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να ειναι η αφετηρία για τη συγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Θα φανεί ποιο πρόσωπο μπορεί ΚΑΙ να εμπνεύσει ΚΑΙ να ενώσει. Τα υπόλοιπα θα έρθουν. Ο κόσμος περιμένει πολλά. Και δικαίως! Η Ανανεωτική Αριστερά δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με το λαϊκισμό και τον παλαιοπασοκισμό του ΣΥΡΙΖΑ». Και, στη συνέχεια, προανήγγειλε ουσιαστικά τη διάσπαση του κόμματος, γράφοντας: «Θα προχωρήσουμε με όσους έρθουν. Η κατεύθυνση προς Κουμουνδούρου δεν μας αφορά».

Via : www.matrix24.gr