Πρόσφατη αμερικανική έκθεση κατατάσσει τις χώρες του πλανήτη με κριτήριο τις περιβαλλοντικά ωφέλιμες επενδύσεις, αλλά και την αντίληψη των κατοίκων τους σχετικά με το πόσο “πράσινες” είναι.

Η αμερικανική εταιρεία συμβούλων Dual Citizenκαταρτίζει λίστες αειφορίας εθνικών οικονομιώναπό το 2010 ακόμα. Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από 60 χώρες.

Στην κορυφή της λίστας των πιο πράσινων οικονομιών φιγουράρουν η Σουηδία (μερικούς από τους λόγους μπορείτε να τους διαβάσετε εδώ), η Νορβηγία και η Κόστα Ρίκα.

Από τη δεκάδα των πιο πράσινων οικονομιώναπουσιάζουν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία παρότι οι κάτοικοί τους πιστεύουν το αντίθετο. Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της έρευνας, είναι πρόβλημα το γεγονός ότι αυτές οι χώρες θεωρούνται πιο φιλικές στο περιβάλλον από αυτό που πραγματικά είναι. Από την άλλη πλευρά, μπορούν να εκμεταλλευτούν το καλό τους όνομα για να αποκτήσουν και τη χάρη, δηλαδή να προσελκύσουν πράσινες επενδύσεις.

Όσον αφορά στις χώρες που νομίζουν ότι είναι πιο πράσινες από αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα προηγούνται η Γερμανία και η Δανία. Τρίτη είναι η Σουηδία όπου οι κάτοικοι μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί πόσο σημαντικά πράγματα έχουν πετύχει.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις δύο λίστες:

dual-citizen-green-countries.jpg.650x0_q85_crop-smart

Ο δείκτης οικονομικής αειφορίας συνυπολογίζει μια σειρά παράγοντες από ποικίλες κατηγορίες όπως η ηγεσία και η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή αποδοτικότητα, οι πράσινες αγορές και επενδύσεις, το περιβάλλον και το φυσικό κεφάλαιο. Για παράδειγμα, ένας παράγοντας είναι ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας καλύπτουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τα προγράμματαενεργειακής αποδοτικότητας, τα πιστοποιητικά πράσινης δόμησης LEED, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αποτελούν επίσης παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση του δείκτη.

Εάν έχετε απορία η Ελλάδα δεν εμφανίζεται στην έκθεση (και όχι λόγω μεγέθους οικονομίας αφού περιλαμβάνονται χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Φινλανδία).

Via : www.econews.gr