ΠΑΣΟΚ ΝΔ

Συντάκτης: Μανόλης Γ. Δρεττάκης*

Ενα σχόλιο του Χ.ΙΩ. στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 9.12.15 αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή κάλεσε τους βουλευτές να απαντούν στην αντιπολίτευση αναφέροντας τέσσερις αριθμούς που έχουν σχέση με την ποσοστιαία μείωση του ΑΕΠ, το ποσοστό της ανεργίας, το ποσοστό εκείνων που κινδυνεύουν από φτώχεια και το ποσοστό που έχασαν οι Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Δεν αναφέρω τα νούμερα που παρατίθενται στο σχόλιο διότι δεν είναι ακριβή. Τα επιχειρήματα αυτά είναι πραγματικά πολύ ισχυρά και συμπυκνώνουν τη ζημιά που έκαναν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., αλλά:

(α) Δεν είναι συγκρίσιμα διότι το πρώτο για το ΑΕΠ και το τέταρτο για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. είναι μειώσεις σε ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα 2009-2014, ενώ το δεύτερο και το τρίτο στο ύψος των ποσοστών ανεργίας και εκείνων που κινδυνεύουν από φτώχεια, αντίστοιχα, στο τέλος της περιόδου αυτής, και
(β) το ποσοστό εκείνων που κινδυνεύουν από φτώχεια περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων που είναι άνεργοι.
Στο σύντομο αυτό σημείωμα θα προσπαθήσουμε να ισχυροποιήσουμε τα επιχειρήματα αυτά δίνοντας:

(Ι) Τα ακριβή ποσοστά μείωσης του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές του 2010 το 2014 σε σχέση με το 2009 και της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 σε σχέση με εκείνες του 2009 και το ποσοστό κατά το οποίο αυξήθηκε η ανεργία το 2014 σε σχέση με το 2009, και
(ΙΙ) αντικαθιστώντας το ποσοστό εκείνων που κινδυνεύουν από φτώχεια, για τον λόγο που προαναφέρθηκε, με τη μεταβολή του πληθυσμού το 2014 σε σχέση με το 2009.
Σε ό,τι αφορά τη δύναμη των δύο κομμάτων θυμίζουμε ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 σε σύγκριση με εκείνες του 2009: του ΠΑΣΟΚ από 43,92% συρρικνώθηκε στο 7,63% και της Ν.Δ. από 33,48% μειώθηκε στο 27,81%.

Το ποσοστό της ανεργίας το 2009 ανερχόταν στο 9,6% και το 2014 εκτινάχτηκε στο 26,5%.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ, την ανεργία και τον πληθυσμό είναι από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. (της Eurostat) και εκείνα των εκλογών από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ακριβείς μεταβολές σε ποσοστιαίες μονάδες όλων των παραπάνω αποτυπώνονται συνοπτικά στον Πίνακα. Στο πρώτο μέρος του δίνονται οι ζημιές σε βασικά στοιχεία της οικονομίας και της κοινωνίας και στο δεύτερο οι απώλειες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στο διάστημα της μνημονιακής πενταετίας.

pinakas_58
Από τον Πίνακα αυτό φαίνεται η εντυπωσιακή ισότητα σε ποσοστά, από τη μια μεριά, του συνόλου των ζημιών που προκάλεσε σε διαφορετικά αλλά βασικά στοιχεία της οικονομίας και της κοινωνίας η εφαρμογή των μέτρων των Μνημονίων από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και από την άλλη του συνόλου των απωλειών τους στις εκλογές στο διάστημα 2009-2014.

Η μείωση του ΑΕΠ οφείλεται στις δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων και δημόσιων επενδύσεων καθώς και στο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα τον σχεδόν τριπλασιασμό της ανεργίας.

Μία από τις πιο σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και της εκτίναξης στα ύψη της ανεργίας είναι η για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο μείωση του πληθυσμού εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων και της μετανάστευσης .

*πρώην: αντιπροέδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Via : www.efsyn.gr