getFile-143-150x150

Κόντρα στις εκτιμήσεις Τύπου και αναλυτών, ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ θεωρούν επιτυχία τη συμφωνία των τριών αρχηγών για το “χαράτσι”

του Νίκου Σβέρκου

Πανηγυρίζει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για την απόφαση των τριών αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης σχετικά με το «χαράτσι» στα ακίνητα, θεωρώντας ότι δικαιώθηκε πλήρως η στάση της, καθώς και ότι η Αγίου Κωνσταντίνου «κέρδισε» κατά κράτος τον Γιάννη Στουρνάρα στις σχετικές «διαπραγματεύσεις». Ωστόσο αναλυτές και μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ακριβώς τα αντίθετα από τη ΔΗΜΑΡ.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε χθες ότι «από το 2013, το ειδικό τέλος επί των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) αντικαθίσταται από ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας με τα εξής χαρακτηριστικά: προοδευτικός χαρακτήρας (φορολογικές κλίμακες), αφορολόγητο όριο, διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Προσέθετε επίσης ότι δεν υπάρχει «απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης», ενώ το ύψος του νέου φόρου θα καθοριστεί από τις συνεννοήσεις των στελεχών των κυβερνητικών κομμάτων.

Ακόμη και εφημερίδες όμως που θεωρούνται «φιλικές» στο κυβερνητικό στρατόπεδο είχαν ωστόσο στα πρωτοσέλιδά τους διαφορετική άποψη για το «χαράτσι». Ενδεικτικά το «Εθνος» έγραφε «Λίφτινγκ στο χαράτσι», ο «Ελεύθερος Τύπος» ανέφερε «Μέσω ΔΕΗ και φέτος το χαράτσι» και η «Δημοκρατία» υποστήριζε «Χαράτσι πλέον και σε οικόπεδα, αγροτεμάχια και σπίτια χωρίς ρεύμα – επιβαρύνονται περισσότεροι».

Επίθεση σε Στουρνάρα

Παρ’ όλα αυτά τα στελέχη γύρω από τον Φώτη Κουβέλη δεν υποχωρούσαν χθες ούτε εκατοστό από την άποψή τους. Επιτέθηκαν μάλιστα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καταλογίζοντάς του ότι δημιουργεί «σύγχυση», καθώς άφηνε να διαρρεύσει ότι ουσιαστικά αποφασίστηκε η αλλαγή ονομασίας του «χαρατσιού» και όχι η δημιουργία ενός νέου φόρου.

Ο απεσταλμένος της ΔΗΜΑΡ στις διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος για τις σχετικές αποφάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χαράτσι τέλος!». Προσέθεσε δε ότι «η στάση της ΔΗΜΑΡ δικαιώθηκε», ότι η Αγίου Κωνσταντίνου «δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση ότι το χαράτσι βαφτίστηκε “ενιαίος φόρος”» και διαβεβαίωσε πως η ΔΗΜΑΡ μοιράζεται περίπου «ταυτόσημες απόψεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

“ Ένα μικρό βήμα”

Ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων είναι «ένα μικρό βήμα προς μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών», προσθέτοντας ότι «αντιθέτως με ό,τι λένε, το “χαράτσι” δεν συντηρείται, αφού δεν επιβαρύνεται τελικά το ίδιο ένα ακίνητο στην Κοκκινιά με ένα ακίνητο στην Εκάλη».

Άλλοι βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ δεν μοιράζονταν πάντως τα ίδια συναισθήματα με την ηγεσία του κόμματος. Ο μεν Σπύρος Λυκούδης εμφανίστηκε ανήσυχος για το αν θα συμφωνήσουν οι δανειστές, λέγοντας στον «Real FM» ότι «μπορεί η τρόικα να πει τα δικά της», ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο «θα δυσκολευτούμε πολύ» και ότι «δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα».

Ο Νίκος Μπίστης δήλωσε («Real FM») ότι «ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός, που τελικά θα διευκολύνει τα χαμηλά εισοδήματα» και αντιθέτως με τους πανηγυρισμούς των ηγετικών στελεχών υποστήριξε ότι «η ΔΗΜΑΡ ούτε έχασε ούτε κέρδισε από τη στάση της για το “χαράτσι”».

Άλλα στελέχη ωστόσο στέκονταν «παγωμένα» για τον νέο φόρο. Ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, ενώ η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «είναι αναγκαίο και άδικο κακό η αβελτηρία και η αδυναμία της κυβέρνησης να σχεδιάσει έναν δίκαιο, συνολικό και προοδευτικό φόρο ακινήτων». Προσέθεσε ότι «από εδώ και πέρα θα είναι αδικαιολόγητη οποιαδήποτε αδυναμία της κυβέρνησης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στο δίκιο του κόσμου».

Via : www.efsyn.gr