Η La Liga τελειώνει και η Αλμερία του Σαουδάραβα μεγιστάνα Αλ Σεΐχ μόλις χθες κατάφερε να κερδίσει

Φανταστείτε ένα φουτουριστικό σενάριο, με την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, να μετέχουν στην La Liga. Και ύστερα από 28 αγωνιστικές να μην έχουν καταφέρει να πάρουν έστω μια νίκη.

Η Αλμερία έχει μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία και από τις τρεις κορυφαίες ελληνικές ομάδες. Μόνο ο Ολυμπιακός την περνάει βάσει του αξιόπιστου transfermarkt. Κι όμως… Ο Ισπανικός σύλλογος μέχρι χθες δεν είχε καταφέρει να γευτεί την χαρά μιας νίκης. Το κατάφερε μέσα στην έδρα της Λας Πάλμας (1-0), κάτι που λίγη σημασία μοιάζει να έχει αφού χρειάζεται ένα θαύμα για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός εννέα αγώνες πριν το τέλος. Η σωτηρία απέχει 13 ολόκληρους βαθμούς και τα περιθώρια είναι στενά.

 Το κλαμπ που βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης με τις μεγαλύτερες δαπάνες στο ισπανικό ποδόσφαιρο τα τελευταία πέντε χρόνια, αν δεν νικούσε θα ισοφάριζε το αρνητικό ρεκόρ της Ντέρμπι Κάουντι στην Πρέμιερ Λιγκ, που κρατάει από το 2008 με 32 συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς νίκη! Η Αλμερία δεν είχε σημειώσει νίκη στη La Liga από τον περασμένο Μάιο και το προηγούμενο πρωτάθλημα, όταν είχε κερδίσει τη Μαγιόρκα με 3-0 συμπληρώνοντας 31 ματς. Χθες με το τρίποντο που πήρε, μπορεί να μην γράφτηκε στα …μαύρα κατάστιχα αφού κινδύνευε να γίνει ιστορικά η πρωτη ομαδα στην Ισπανία που θα τελείωνε την σεζόν χωρίς να κερδίσει ούτε ένα ματς αλλά υπενθύμισε πως το χρήμα δεν φέρνει πάντα την ευτυχία, ακόμη και στο ποδόσφαιρο.

Ο μέχρι πρότινος τεχνικός του ΟΦΗ Πέπε Μελ που ανέλαβε τον πάγκο την προηγούμενη εβδομάδα στην θέση του Γκάιζκα Γκαριτάνο και γίνεται ο τρίτος φετινός προπονητής της, είναι εκ των πραγμάτων επιτυχημένος! Της πρόσφερε τη νίκη που τόσο επιζητούσε και θα προσπαθήσει να βιώσει με τους παίκτες του έναν αξιοπρεπή υποβιβασμό.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως σχεδόν σε όλους τους αγώνες που δίνει  παρουσιάζεται ανταγωνιστική, σε σημείο που αν δεν γνωρίζει κάποιος την βαθμολογική πραγματικότητα να θεωρεί πως βρίσκεται στην πρώτη εξάδα.

Η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε ένα γκολ του Σέρτζι Ρομπέρτο για να τη νικήσει με 3-2 τον Δεκέμβριο. Η Ρεάλ Μαδρίτης ανέτρεψε το εις βάρος της 2-0 για να κερδίσει με το ίδιο σκορ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» τον Ιανουάριο και μάλιστα με δύο αμφισβητούμενα γκολ. Ήταν επίσης καλύτερη στις ισοπαλίες με τη Ζιρόνα και την Μπιλμπάο ενώ ισοπαλίες (2-2) έφερε με την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Σεβίλλη αυτόν τον μήνα.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως βρίσκεται στην έβδομη θέση στην La Liga για xG (36,12), αλλά κατατάσσεται  στην 16η θέση για γκολ (27). Η διαφορά 9,12 είναι η μεγαλύτερη στο πρωτάθλημα. Η άμυνά της είναι η δεύτερη χειρότερη του πρωταθλήματος και αχίλλειος πτέρνα της.

Πέντε χρόνια «βρέχει» χρήμα

Αυτά τα ρεκόρ ούτε καν μπορούσαν να το φανταστούν οι οπαδοί της όταν το 2019 αγόραζε τον σύλλογο ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Τούρκι Αλ  Σεΐχ αντί 20 εκατομμυρίων ευρώ και έπειθε τον Ουρουγουανό σταρ της Λίβερπουλ Ντάργουιν Νούνιες να βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο 15 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός πως η ομάδα αγωνιζόταν ακόμη στην δεύτερη κατηγορία.

Η άνοδος, για πρώτη φορά ύστερα από το 2015, δεν ήρθε αμέσως αλλά το 2022. Κι αν πιστεύει κάποιος πως τα πετροδόλαρα του Υπουργού και συμβούλου του βασιλιά Αλ Σαούντ, σταμάτησαν να ρέουν προς την Ισπανία από κάποια στιγμή και μετά, πλανώνται πλάνην οικτράν. Μόνο το περασμένο καλοκαίρι επενδύθηκαν πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ σε νέες μεταγραφές. Ένα μεγάλο μέρος του ποσού προήλθε από τη μεταγραφή του Ελ Μπιλάλ Τουρέ στην Αταλάντα αντί 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως την τρέχουσα περίοδο, μόνο η Ρεάλ δαπάνησε περισσότερα χρήματα απ΄ότι η Αλμερία για νέες μεταγραφές, με το ποσό της «Βασίλισσας» να φτάνει τα 130 εκ. ευρώ. Οι υπόλοιποι «μεγάλοι» της  La Liga έριξαν το βάρος τους στην διατήρηση των ρόστερ τους και την προώθηση παικτών, ακολουθώντας και τις περιοριστικές προσταγές της διοργανώτριας.

Οι οικονομικοί κανόνες της La Liga, οι οποίοι υποχρεώνουν τους συλλόγους να ξοδεύουν περίπου το 70% των εσόδων τους για τα έξοδα της ομάδας, έχουν διαταράξει το πρότζεκτ της Αλμερία που με 67 εκατομμύρια ευρώ, έχει τον 11ο μεγαλύτερο ετήσιο προϋπολογισμό του πρωταθλήματος. Αυτοί οι περιορισμοί αντιμετωπίστηκαν αρχικά με απογοήτευση από τον Αλ Σεΐχ, ο οποίος δεν γνώριζε πλήρως πόσο αυστηροί θα ήταν όταν αγόραζε το κλαμπ.

Ενδεικτικές είναι οι φιλοδοξίες που υπήρξαν από την αλλαγή της ιδιοκτησίας αφού από τότε που ανέλαβε ο Σαουδάραβας μεγιστάνας, μόνο οι καθαρές δαπάνες της Ρεάλ Μαδρίτης (173,8 εκατ. ευρώ), της Μπαρτσελόνα (161,3 εκατ. ευρώ) και της Σεβίλλης (68,3 εκατ. ευρώ) ξεπερνούν αυτές της Αλμερία.

«Το Air Force One φαινόταν μικρό»

«Αν δεν εφαρμόζαμε ορισμένα όρια, θα ανέτρεπε τα πάντα. Ήταν ουσιαστικά κρατικός σύλλογος, όταν μπήκε στην ομάδα στην δεύτερη κατηγορία. Είναι υπουργός στη Σαουδική Αραβία και όταν πήγα να τον συναντήσω, το αεροπλάνο του, έκανε το Air Force One να φαίνεται μικρό» δήλωσε πέρυσι ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας και συμπλήρωσε: «Εχει την ικανότητα να κάνει ό,τι θέλει οικονομικά, αλλά οι κανόνες μας δεν τον έχουν αφήσει».

Ο Τέμπας είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές των συλλόγων που τους διοικούν σεΐχηδες και ουσιαστικά βρίσκονται υπό κρατική επήρεια. Καταδικάζει τις τακτικές των Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι και είναι συνεπής με τους συλλόγους που εποπτεύει. Στο παρελθόν, άσκησε βέτο σε συμφωνίες χορηγίας που είχε συνάψει η Αλμερία, είτε επειδή τις  θεώρησε «ψεύτικες», είτε επειδή πραγματοποιήθηκαν σε «φουσκωμένες» τιμές.

Το ισπανικό ποδόσφαιρο έχει γίνει ένα δύσκολο μέρος για να μπορέσουν να βρουν άπλετο χώρο δράσης οι πλούσιοι επενδυτές. Ετσι και η Αλμερία αναγκάστηκε να προσαρμόσει το μοντέλο της πουλώντας τα σπουδαιότερα περιουσιακά της στοιχεία τα τρία από τα τελευταία τέσσερα χρόνια (Νούνιες το 2020, Σαντίκ το 2022 και Τουρέ το 2023) για συνολικά 84 εκατομμύρια ευρώ. Και, δεδομένης της κατάστασης των οικονομικών σε όλο το ισπανικό ποδόσφαιρο, ήταν ακόμα πολύ πιο δραστήρια το περασμένο καλοκαίρι από την πλειονότητα των συλλόγων της La Liga. Ξόδεψε 14 εκατ. ευρώ για τον Μεξικανό αμυντικό Σέζαρ Μόντες , 8 εκατ. ευρώ για να κάνει μόνιμο τον δανεισμό του Κολομβιανού επιθετικού Λουίς Σουάρες , 7,5 εκατ. ευρώ για τον επιθετικό Ιμπραΐμα Κονέ, 6,5 εκατ. ευρώ για τον μέσο Ντιόν Λόπι και άλλα 6 εκατ. ευρώ για τον Σέρχιο Αρίμπας.

Ορισμένοι κατηγορούν την διοίκηση για κακές επιλογές παικτών όπως ο Μεξικανός σέντερ μπακ Σέζαρ Μόντες  αλλά και για τις προσλήψεις προπονητών. Ο Βιθέντε Μορένο που αντικατέστησε τον Ρούμπι, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την άνοδο στη La Liga και τη διατήρηση της ομάδας στην πρώτη κατηγορία, απολύθηκε μετά από μόλις επτά αγώνες. Από τότε και μετά δεν σταματά να επικρίνει την ιδιοκτησία επειδή τον απομάκρυνε αλλά και γιατί άφησε να φύγει για την Μαγιόρκα λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν, ένα από τα βασικά στελέχη της, ο αμυντικός μέσος Σαμού Κόστα.

Ο Γκαριτάνο που πήρε την θέση του, δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα από τα 21 παιχνίδια πρωταθλήματος.

Παρά το γεγονός πως είχε την στήριξη του συλλόγου, το γεγονός πως έθετε σε κίνδυνο ορισμένες καλοκαιρινές συμφωνίες μη δίνοντας αρκετό χρόνο συμμετοχής στους  Ραμαζάνι, Ρομπερτόνε και Λόπι, μεταξύ άλλων, οδήγησαν στην έξοδο. Για παράδειγμα, ο Λόπι προσελκύει το ενδιαφέρον από Γερμανικές ομάδες και αποτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ και εφόσον δεν παίζει η αξία του μειώνεται.
Επίσης ο Σουάρες και ο διεθνής Κονέ από το Μάλι δεν αγωνίστηκαν σχεδόν καθόλου λόγω τραυματισμών.

Ξενερωμένος αλλά δεν πουλάει

Ο 42χρονος Αλ Σεΐχ, εκτός από σύμβουλος στη Βασιλική αυλή της Σαουδικής Αραβίας έχει τον βαθμό του υπουργού και είναι πρόεδρος της Γενικής Αρχής Ψυχαγωγίας. Έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το αιγυπτιακό ποδόσφαιρο, κατέχοντας για λίγο τον σύλλογο «Pyramids», ενώ θεωρείται ένα από τα βασικά πρόσωπα στη διοργάνωση μιας σειράς αγώνων πυγμαχίας υψηλού προφίλ που έγιναν στην πατρίδα του, με τους Τάισον Φιούρι και Άντονι Τζόσουα.

Προσωπικός φίλος του Λιονέλ Μέσι τον έχει φιλοξενήσει δεκάδες φορές στην επαυλή του και την θαλαμηγό του. Είναι δεδομένο και παράλληλα ανησυχητικό, ότι λόγω έλλειψης χρόνου η προσοχή του είναι αλλού, παρά στην Αλμερία, κάτι για το οποίο παραπονιούνται οι οπαδοί της, χωρίς ωστόσο να καταφεύγουν σε ακρότητες. Σπάνια παρακολουθεί παιχνίδια της ομάδας. Μόλις σε δύο τον θυμούνται οπαδοι και ΜΜΕ να δίνει το παρών στο γήπεδο: Στην Λεγανές το 2022 όταν επιτεύχθηκε η άνοδος και στη Βαρκελώνη για το παιχνίδι με την Εσπανιόλ το 2023 όταν εξασφαλίστηκε η παραμονή. Παρά το ότι είναι πάντα ενεργός στα social, κάνει ελάχιστες αναρτήσεις για την Αλμερία, δείγμα ενδεχομένως και της δικής του απογοήτευσης.

Ο στενός του συνεργάτης Μοχάμεντ Ελ Άσι που ασχολείται για τα πάντα στον σύλλογο, επιμένει ότι το ενδιαφέρον του δεν μειώθηκε παρά την κακή πορεία  και πως δεν θέλει να πουλήσει αλλά παραμένει αφοσιωμένος στην καθιέρωση της Αλμερία στην κορυφαία κατηγορία.

«Ο σύλλογος δεν πρόκειται να πουληθεί και δεν πρόκειται να φύγουμε», τόνισε ο Ελ Άσι τον Φεβρουάριο. «Ο Τούρκι είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει πολλά στην πόλη και τον σύλλογο χωρίς να έχει λάβει τίποτα σε αντάλλαγμα. Θεωρεί τον σύλλογο δικό του, ως γιο του και θα τον προσέχει. Πρέπει να τον σέβονται και να αναγνωρίζουν όλα όσα κάνει. Αν έπρεπε να πουλήσει, θα πουλούσε μόνο για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και σε ένα άτομο που μπορεί να τον βελτιώσει. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ευρισκόμενοι στη δεύτερη κατηγορία αλλά μόνο στην κορυφή, έχοντας ολοκληρώσει το έργο που υποσχέθηκε», τόνισε.

Ανεξάρτητα αν η χθεσινή νίκη «ξαναζεστάνει» τον Σαουδάραβα, η Αλμερία παίρνει πανηγυρικά τον τίτλο της πιο ακριβής και καλής ομάδας στο γήπεδο, που δεν έχει καταφέρει να βρει τον τρόπο να νικάει…

Πηγή : https://www.kathimerini.gr