diaygeia

Λάθος επικαλείται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο του, η οποία ουσιαστικά αποδυνάμωνε τη «Διαύγεια» (εφαρμογή που δημοσιοποιεί όλες τις δημόσιες δαπάνες), μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν – μεταξύ αυτών και του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιάννη . Ραγκούση, που έκανε λόγο για «παροιμιώδες θράσος».

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τα «Ανοιχτά Δεδομένα», που συζητείται στη Βουλή, τελικά αποσύρθηκε.

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε ότι «παρεισέφρησε από λάθος, παράγραφος σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία έθετε με τη διατύπωσή της εν αμφιβόλω το πρόγραμμα “Διαύγεια” για την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος που αφορούσε τη μεταφορά μαθητών».

«Το συγκεκριμένο σημείο της τροπολογίας, δεν προωθεί το πρόγραμμα “Διαύγεια”, κάτι που εμάς στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μας βρίσκει απολύτως αντίθετους» δήλωσε.

«Για τον λόγο αυτό θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει τη συγκεκριμένη παράγραφο της σχετικής τροπολογίας» σημείωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Στην τροπολογία αναφέρεται πως «Πράξεις ανάληψης υποχρέωσης και σχετικές ανακλήσεις διατακτών που έχουν εκδοθεί μέχρι 30.9.2014 ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσής τους ανεξάρτητα από το χρόνο ανάρτησης του στο Διαδίκτυο (Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»)».

Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπονται οι καταβολές κονδυλίων έστω και αν δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα, χωρίς να προβλέπεται μία εύλογη διορία για τη δημοσίευσή τους.

Με παρέμβασή του, ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει ότι «με εκπρόθεσμη τροπολογία, που με το παροιμιώδες θράσος που τους διακρίνει τόλμησαν να συντάξουν, εξουδετερώνουν την ουσία της Δι@ύγειας. Επανέρχονται ουσιαστικά σε κάτι στο οποίο απέτυχαν στο πρόσφατο παρελθόν, με μια προτεινόμενη διάταξη νόμου – γενικής εφαρμογής – που ουδεμία σχέση έχει με την παραπειστική αιτιολογική έκθεση που υποτίθεται πως τη συνοδεύει».

«Επιχειρούν να νομιμοποιήσουν αδιαφανείς αποφάσεις της διακυβέρνησής τους που κανείς δεν γνωρίζει ποιες και πόσες είναι αυτές καθώς και ποιο είναι το επίπεδο της δαπάνης που προκάλεσαν στους Έλληνες φορολογούμενους», τονίζει.   Καλεί επίσης το ΠΑΣΟΚ να μην συμπράξει «και σε αυτήν τη νομοθετική και πολιτική παλινόρθωση του κράτους που μας χρεοκόπησε».

Via :www.badiera.gr