Ριζικές αλλαγές φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος προαναγγέλλοντας κατάργηση του νεοσύστατου θεσμού των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) αλλά και των φυλακών ανηλίκων, επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, φειδώ στις διώξεις, χαμηλότερες ποινές, συλλήψεις με εγγυήσεις, ευκολότερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τους αδυνάτους, καθώς και μέτρα επιτάχυνσης της απονομής της και αποσυμφόρησης των φυλακών, προσλήψεις και κάλυψη κενών σε σωφρονιστικό προσωπικό, δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους.

Τέλος οι φυλακές ανηλίκων και υψίστης ασφαλείας

Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Ν. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε την καταπολέμηση της διαφθοράς και από τη Δικαιοσύνη (π.χ. για τις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κ.λπ.) σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και αρχές, συνεργασία που θα χρειαστεί και για τα μέτρα προστασίας οφειλετών «κόκκινων» δανείων, όταν οι λόγοι αδυναμίας τους είναι κοινωνικοί.

Ο υπουργός τόνισε για τη Δικαιοσύνη ότι πρέπει να είναι αξιοκρατική και δημοκρατική στη συγκρότησή της, αυστηρή απέναντι στους ενόχους για σοβαρά εγκλήματα και επιεικής έως ανεκτική απέναντι στους μικροπαραβάτες, χωρίς να τιμωρεί το φρόνημα, αλλά ένοχες πράξεις.

Υπογράμμισε το προβάδισμα του Συντάγματος απέναντι στα μνημόνια και τους εκτελεστικούς νόμους, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή για «προώθηση διεκδικήσεων και κατοχικών δανείων κατ’ εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων», καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί άδεια κυβερνητική (σε αντίθεση με όσα ίσχυσαν την τελευταία 15ετία) για να εκτελεστεί σε βάρος ακίνητης και κινητής περιουσίας του γερμανικού κράτους στη χώρα μας αρεοπαγιτική απόφαση του 2000 που δικαίωσε τα θύματα του Διστόμου επιδικάζοντας δεκάδες εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος προανήγγειλε κατάργηση του νεοσύστατου θεσμού των φυλακών υψίστης ασφαλείας (Γ’ τύπου) αλλά και των φυλακών ανηλίκων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος προανήγγειλε κατάργηση του νεοσύστατου θεσμού των φυλακών υψίστης ασφαλείας (Γ’ τύπου) αλλά και των φυλακών ανηλίκων

Ο υπουργός επισήμανε ότι θα δώσει έμφαση στην πρόληψη της εγκληματικότητας, στην ανθρώπινη φυλακή και την επανένταξη, αντιμετωπίζοντας κάθε πρόβλημα αφού προηγηθεί διάλογος με όλους, «με υπόπτους, ενόχους, κουκουλοφόρους, επιφανείς ή αφανείς εξίσου, γιατί όπου δεν γίνεται διάλογος παραμονεύει η βία».

Αναλυτικά εξήγγειλε:

• Επανεκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης με μεγαλύτερη εγγύηση του κράτους δικαίου και κράτους πρόνοιας, αλλαγή των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών.

• Κατάργηση φυλακών τύπου Γ, γιατί αλλάζουν ποιοτικά την ποινή του δικαστηρίου, απειλούν την πλειονότητα των κρατουμένων, στερούν δικαιώματα (π.χ. επικοινωνίας) αναιρώντας ανθρώπινα δικαιώματα. Θα υπάρχουν, όμως, πτέρυγες με αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε διάφορες φυλακές.

• Δραστικό περιορισμό του ποινικού εγκλεισμού ανηλίκων μόνο για δράστες ανθρωποκτονίας ηλικίας 15-18 ετών. Ουσιαστικά καταργούνται οι φυλακές ανηλίκων και θα κρατούνται ελάχιστοι σε χώρο στεγανό απέναντι στους ενήλικες κρατουμένους.

• Αποσυμφόρηση των φυλακών με τροπή κακουργημάτων σε σοβαρά τιμωρούμενα πλημμελήματα (ποινή 2 έως 5 έτη).

• Αμεση προώθηση νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, επανεξέταση των σχεδίων Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και Ποινικού Κώδικα και ρυθμίσεων που αφορούν τα μονομελή δικαστήρια κακουργημάτων, τον αποκλεισμό της εξαγοράς ποινών στερητικών της ελευθερίας.

• «Μπλόκο» σε κατασχέσεις εξπρές που προέβλεπε το σχέδιο Πολιτικής Δικονομίας για να επανεξεταστούν ρυθμίσεις αναγκαστικής εκτέλεσης με ταχύτητες κοινωνικά και δικονομικά δυσβάσταχτες, που επικρίθηκαν έντονα.

• Μείωση δαπανών πρόσβασης στη Δικαιοσύνη (παραβόλων, δικαστικών εξόδων) που καθιστούν απαγορευτική την προσφυγή των αδυνάτων, αλλά και του μέσου πολίτη, συχνά.

• Τροποποίηση του πρόσφατου νόμου κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ώστε να μην τιμωρεί μόνο τον ρατσιστικό λόγο, αλλά και τις βλαβερές ή επικίνδυνες ρατσιστικές συμπεριφορές.

• Επέκταση και στα ομόφυλα ζευγάρια του συμφώνου συμβίωσης, σε συμμόρφωση προς σχετική καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

• Μέτρα επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης χωρίς να υποβαθμίζεται η ορθοδικία, κάλυψη κενών θέσεων δικαστικών και δικαστικών υπαλλήλων, βελτίωση υποδομών (ηλεκτρονική διασύνδεση κ.λπ.).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Via : www.ethnos.gr